Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lysande Öresundsfiske

Från Thomas Nilsson på Vandia rapporteras om riktigt bra artfiske vid mete och horngädda, som näbbgäddan kallas i Skåne, finns i stora mängder.
Roligast är kanske ändå en rödspätta på 1,9 kilo och fina fångster av fenknot och kolja. Thomas skriver på Helsingborgsbåtarnas blogg att det glädjer honom att se att så många släpper tillbaka en del av fisken. Metet i Öresund har topperioder under våren och hösten och de kommande veckorna kan man räkna med att fisket är riktigt hett.
Vill du fiska från egen båt  finns det en bra sjösättningsramp i Norra hamnen i Helsingborg.
Du kan läsa mer på Helsingborgsbåtarnas hemsida

Thomas Nilsson på Vandia rapporterar fina fångster av flera olika arter, bland annat kolja. (Foto: Thomas Nilsson)

Thomas Nilsson på Vandia rapporterar fina fångster av flera olika arter, bland annat kolja. (Foto: Thomas Nilsson)

.
Anders Nicander


Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta