Magnetfiske – het trend med hopp om ”skräpnapp”

Niklas Larsson och Andreas Johansson samlar skrot från Fyrisån. Flotten har de lånat av Uppsala kommun. Foto: Uppsala Magnetfiskeförening

Granater, ammunition, batterier och cyklar, ja det tycks inte finnas någon gräns för vad starka magneter kan få upp i våra vatten. – Magnetfiske är spännande och förbättrar dessutom vattenmiljön, konstaterar Niklas Larsson från Uppsala Magnetfiskeförening.

Niklas och vännen Andreas Johansson blev nyligen ”rikskändisar” efter att de fiskat upp en granat i centrala Uppsala. Området spärrades av under dramatiska former och analysen visade att granaten var oskarp.
Uppståndelsen har bidragit till att Niklas fått berätta om föreningens arbete och om fynd från Fyrisån.

”Granaten var långt ifrån den första vi funnit”

– Granaten var långt ifrån den första vi funnit. Dessutom finns det mängder av ammunition i vattnet och en hel del miljöfarligt skrot av alla tänkbara sorter. En del fynd läcker olja och dessa är det förstås bra att vi får upp bort. Och batterier finns det tyvärr mycket av. Ibland undrar man hur allt har kunnat hamna i ån, berättar han.

Foto: Uppsala Magnetfskeförening

Kommunen i Uppsala är positiva till föreningens arbete och hjälper till med att forsla bort det skrot som lyfts upp. Någon ersättning utgår däremot inte utan arbetet sker på eget initiativ

”Det känns kul att göra en insats för miljön och att kunna upplysa människor om vad vi hittar”

-Vi är en ideell förening som inte magnetfiskar för pengar utan gör detta på fritiden. Det känns kul att göra en insats för miljön och att kunna upplysa människor om vad vi hittar. Dessutom är det väldigt spännande eftersom man aldrig vet vad som kommer upp, berättar Niklas.

Niklas med en av dagens ”fångster” – ett tomt kassaskrin. Foto: Uppsala Magnetfiskeförening

– Jag kan varmt rekommendera magnetfiske! Men innan man drar igång är det viktigt att ta kontakt med kommunen och eventuella markägare så att ni är överens om vad som får göras. Oftast är det önskvärt att skrot lyfts upp, men ibland får man ta hänsyn till lokala bestämmelser. I Fyrisån fiskar vi exempelvis inte mellan Islandsbron och Upplandsmuseet eftersom aspen lägger ägg på cyklarna där, berättar han.

Här är Niklas tips på hur man kommer igång med magnetfiske

Utrustning

  • En stark neodymiummagnet med skruvögla som har en dragstyrka på mnst 100 kilo.
  • En lina som klarar dragstyrkan med god marginal. Fallskärmslina brukar fungera fint eftersom den är relativt tunn och slitstark.
  • Superlim och eltejp. Limmet hälls i skruvgängan så att inte öglan går upp när man draggar hårt. Tejpen lindas runt linan några decimeter upp från magneten för att skydda mot skavnötning.
  • En karbinhake så att man kan fästa linan runt exempelvis ett träd eller i en båtögla.
  • Ett par handskar som är mycket stryktåliga och helst vattentäta.
  • Kläder för väder och vind. Man blir smutsig!

Andra praktiska tips

Hör med din kommun om var du ska lägga eller lämna skrotet om du inte själv har möjlighet att köra bort det. Lämna inte rostiga föremål på bryggor och liknande. Rostfläckar är svåra att få bort och barn kan lätt skära sig på rostiga metallkanter.

Vapen och andra farliga föremål ska du vara mycket försiktig med, speciellt granater. Ta i dem så lite som möjligt och ring polisen. Lämna aldrig vapen och ammunition på plats utan uppsikt.

Här kommer ett bildspel med exempel på vad Niklas och Andreas har funnit i Fyrisån.

[allergallery id=”46330″]

Läs mer om Uppsala Magnetfiskeförening här.

Även i Malmö har liknande insatser gjorts och i höstas plockades 400 kilo metallskrot upp ur kanalen, något som inte minst fiskare fick glädje av då beten tidigare fastnade i kundvagnar, cyklar och annan bråte.

Hans Hällman

Publicerad: 23 July 2017
Av: Hans Hällman