Enorm rödspätta från öresund. Daniel Möller fångade en enorm rödspätta i Öresund.[/caption] " /> Magnifik rödspätta från Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Magnifik rödspätta från Öresund
Enorm rödspätta från öresund.

Daniel Möller fångade en enorm rödspätta i Öresund.

Daniel Möller från Mörarp har genom åren anmält en rad stora fiskar till Fiskejournalens tävlingar. Nu har han varit i farten igen – och anmäler en rödspätta på hela 3,13 kilo till Recordfisken.
Daniel var ute med Råå havsfiskeklubb på välkända turbåten Vandia. Det var sista klubbmästerskapstävlingen för året och fisket var enligt Daniel hyfsat, med en bra medelvikt på plattfiskarna. Han skulle snart bidra till att öka medelvikten ännu mer…
– Efter en försiktig känning i spötoppen lyfte jag släptafsen en liten bit från botten, och kände då det typiska lilla motståndet, då jag krokade kände jag direkt att det var min största fisk för dagen, berättar fångstmannen.
Han tog det väldigt försiktigt i början av fajten, då han vet hur lätt det är att tappa större fisk de första metrarna.

– Efter att spötoppen gungat i 15-20 sekunder kunde jag försiktigt börja ta hem lina. Tomas, som är skeppare på Vandia, hade stått i hytten och tittat ett bra tag, men var nu på väg ut eftersom han också förstod att det var en finare fisk.
Till slut ser Daniel den ljusgråa ”plattan” närma sig ytan, han inser vilket praktexemplar han har på kroken. Oftast brukar plattfiskarna vänd om och pumpa sig neråt med full kraft, men detta exemplar stannade vid ytan och simmade rakt mot håven. Då släpper kroken!
– Jag har fiskat intensivt i Öresund efter ”plattorna” sedan 1998 och har haft som mål att komma över tvåkilosgränsen, men har aldrig trott att jag skulle spränga trekilosvallen.
Rödspättan vägdes till 3,13 kilo.
Här kan du läsa mer om Recordfisken.
Missa inte tidigare notiser om fisket i Öresund.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta