" /> Makalös gäddsvit för Team Daiwa | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Anders Krus beundrar sin mäktiga fångst på över 15 kilo. Foto: Team Daiwa Sweden
Makalös gäddsvit för Team Daiwa

I går upplevde Team Daiwa Sweden ett sanslöst fiske efter grov efterleksgädda. Teamträffen sammanföll med både fullmåne och norslek och Kristian Keskitalo, Anders Krus, Martin Rees och Jonathan Sjölin lyckades få 20 gäddor över metern, varav tre vägde över 10 kilo. Toppfisken drogs av Anders Krus och var en urstark best på 15,2 kilo. – Innan leken hade den haft potential på 17 kilo, säger Kristian Keskitalo.

Daiwa Scandinavia växer så det knakar och i helgen skulle några av medlemmarna umgås och utbyta idéer vad gäller utrustning, beten och tekniker. Lördagen inleddes lite trevande och det var först på eftermiddagen som gäddorna kom igång. Betet för dagen tycktes vara en Lazy Jerk, ett nytt gäddgodis i Daiwas sortiment.

Dagen efter togs det nya krafttag. Vännerna fann en lovande plats där nors kunde ses i både ytan och på lodet. Kort efter ankring är gäddorna som galna och samtliga ombord får stå med böjda spön. Kristian får dagens första tioplussare – en vacker fisk på 12,2 kilo i fantastisk kondition.

Foto: Team Daiwa Sweden

Några kast senare är det Martins tur att få ett kraftigt hugg på sin grönfärgade Lazy Jerk. Den fisken vägde tio kilo blankt.

Foto: Team Daiwa Sweden

”Det sprutade norsar ur gäddmunnarna och det luktade gurka i båten”

– Två 10-kilosfiskar på samma ankring är inte så vanligt men den här dagen var helt galen. Det sprutade norsar ur gäddmunnarna och det luktade gurka i båten, berättar Kristian med stor entusiasm.

En ny ankring görs lite längre ut och Anders skickar iväg sin Lazy Jerk i ett långt kast.

”Jag är tvungen att ropa till grabbarna och förklara att jag faktiskt inte satt i botten”

– Det sög tag i mitt spö på lång lina ute på djupt vatten. Hugget var inte hårt men fisken var orubblig. Jag var tvungen att ropa till grabbarna och förklara att jag faktiskt inte satt i botten. Fisken var urstark men kampen blir ganska odramatisk ute på det djupa vattnet. Kristian håvade med säker hand den grova gäddan och jubel utbröt, för det är inget tvivel om att det är en fantastisk fisk vi fångat, berättar Anders.

Foto: Team Daiwa Sweden

Det kan man lugnt säga. Måttbandet visade 124 centimeter och vågen stannade på 15,2 kilo, vilket innebar en putsning av Anders personbästat med några hekto.

”Gäddan var inte tjock utan snarare otroligt muskulös och huvudet var stort som på en oxe”

– Gäddan var inte tjock utan snarare otroligt muskulös och huvudet var stort som på en oxe. Den tycks ha lekt tidigt och hunnit äta upp sig rejält efter leken, berättar Anders.

– Innan leken hade den haft potential på 17 kilo, säger Kristian och fortsätter:
Jag har inte upplevt ett liknande gäddfiske sedan 1991. Vi lyckades verkligen pricka rätt med både fullmåne, norslek och hungriga gäddor!

”Vi lyckades verkligen pricka rätt med både fullmåne, norslek och hungriga gäddor!”

Vi gratulerar alla i båten till fantastiska fiskar och en makalös upplevelse!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta