Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Makrill åt alla

Semesterfisken nummer ett för alla som bor på eller besöker Västkusten är makrillen. Den är god, nyttig och en av våra allra finaste sportfiskar.
I nya numret av Fiskejournalen delar vi med oss av några av våra ”säkra” ställen samtidigt som vi tipsar om vilken utrustning som funkar bäst. Du kan fiska från land, från egen båt eller från turbåt. Makrillen finns överallt om du bara vet var du ska leta. Redan nu är det gott om makrill längs kusten och om trenden håller i sig kan det bli ett riktigt bra makrillår.
Anders Nicander

 


 

Makrillen är en den perfekta familjefisken. Lätt att fånga och god att äta, men också en utmaning för den som vill fånga en märkesfisk. (Foto: Anders Nicander)

Makrillen är en den perfekta familjefisken. Lätt att fånga och god att äta, men också en utmaning för den som vill fånga en märkesfisk. (Foto: Anders Nicander)Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta