Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Makrill med In Flames

I nummer 7-8 av Fiskejournalen tar vi med världsstjärnorna i hårdrocksbandet In Flames på makrillfiske i Hakefjorden. Mete med vertikalutrustning och mete med glidande flöte ger fin utdelningen och fångsten förädlas  senare i ett krogkök med klass i centrala Göteborg.
Makrillen har blivit den nya folkfisken på Västkusten. Lättillgänglig, talrik och fantastiskt god bjuder den sportfiskare och semesterfirare på livskvalité. Vi bjöd med Peter Ivers och Björn Gelotte på en makrilltur på Hakefjorden. Med lätt utrustning fångar vi makrill på öppet vatten och i trånga sund. Peter och Björn som bara fiskat makrill med tyngre utrustning tidigare fascineras av vilken fantastisk sportfisk makrillen är.
Fångsten får följa med till krogen 2112 i centrala Göteborg som Peter och Björn driver med ett par kompisar. Med mästerkockens handlag förvandlas fisken till ljuvlig makrillmousse.
Recept för både maten och fisket hittar du i artikeln.
För att se bilder från fisketuren klicka här
För att se webb-TV om makrillfiske  med Peter, Björn och Anders Nicander klicka här
Anders Nicander

makrillfiske, fiske, In Flames, Peter  Ivers, Anders Nicander

Från hårdrock i världsklass till makrillfiske i Hakefjorden. Peter Ivers chillar i väntan på det stora hugget. (Foto: Anders Nicander)

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta