[/caption] " /> Makrillmys | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Makrillmys

Makrillen hugger vid land långt inne i skärgården. (Foto: Anders Nicander)

Västkustens folkfisk nummer ett, makrillen, fortsätter att leverera. Här om dagen mötte jag mängder av glada entusiaster som metade synbart jagande makrill på meterdjupt vatten i den undersköna bohuskvällen.
Makrillfisket står på max just nu. Från fönstret ser jag småbåtarna guppa ute på fjorden. I vikarna längs vägen till Marstrand fångas mängder med makrill. I hamnar och på klippor längs hela kusten samlas människor i alla åldrar för att fiska, njuta och bärga underbart god och nyttig mat.
Just nu tycks makrillen även dyka upp på riktigt grunt vatten långt inne i fjordarna. Vill du jaga makrill med flugspöt så är det nu du ska ge dig ut. Möjliga bifångster av sik och havsöring lär väl knappast göra turen mindre lockande.

Annars fiskar de flesta med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Bästa agnet är utan tvekan stagg, även om den sitter lite dåligt på kroken. Förvara staggen i skuggan och häll ut smältvattnet ur burken med jämna mellanrum! Stagg kallas den småsill som man säljer i matbutiker och bensinmackar längs kusten.
Tänk på att rensa fisken omgående och ta med en frysväska eller liknande. Den feta makrillen blir snabbt dåligt i sensommarvärmen.
Här kan du se en film om markillfiske.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta