Makrillmys

Makrillen hugger vid land långt inne i skärgården. (Foto: Anders Nicander)

Västkustens folkfisk nummer ett, makrillen, fortsätter att leverera. Här om dagen mötte jag mängder av glada entusiaster som metade synbart jagande makrill på meterdjupt vatten i den undersköna bohuskvällen.
Makrillfisket står på max just nu. Från fönstret ser jag småbåtarna guppa ute på fjorden. I vikarna längs vägen till Marstrand fångas mängder med makrill. I hamnar och på klippor längs hela kusten samlas människor i alla åldrar för att fiska, njuta och bärga underbart god och nyttig mat.
Just nu tycks makrillen även dyka upp på riktigt grunt vatten långt inne i fjordarna. Vill du jaga makrill med flugspöt så är det nu du ska ge dig ut. Möjliga bifångster av sik och havsöring lär väl knappast göra turen mindre lockande.
Annars fiskar de flesta med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Bästa agnet är utan tvekan stagg, även om den sitter lite dåligt på kroken. Förvara staggen i skuggan och häll ut smältvattnet ur burken med jämna mellanrum! Stagg kallas den småsill som man säljer i matbutiker och bensinmackar längs kusten.
Tänk på att rensa fisken omgående och ta med en frysväska eller liknande. Den feta makrillen blir snabbt dåligt i sensommarvärmen.
Här kan du se en film om markillfiske.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...