[/caption] " /> Makrillmys | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Makrillmys

Makrillen hugger vid land långt inne i skärgården. (Foto: Anders Nicander)

Västkustens folkfisk nummer ett, makrillen, fortsätter att leverera. Här om dagen mötte jag mängder av glada entusiaster som metade synbart jagande makrill på meterdjupt vatten i den undersköna bohuskvällen.
Makrillfisket står på max just nu. Från fönstret ser jag småbåtarna guppa ute på fjorden. I vikarna längs vägen till Marstrand fångas mängder med makrill. I hamnar och på klippor längs hela kusten samlas människor i alla åldrar för att fiska, njuta och bärga underbart god och nyttig mat.
Just nu tycks makrillen även dyka upp på riktigt grunt vatten långt inne i fjordarna. Vill du jaga makrill med flugspöt så är det nu du ska ge dig ut. Möjliga bifångster av sik och havsöring lär väl knappast göra turen mindre lockande.

Annars fiskar de flesta med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Bästa agnet är utan tvekan stagg, även om den sitter lite dåligt på kroken. Förvara staggen i skuggan och häll ut smältvattnet ur burken med jämna mellanrum! Stagg kallas den småsill som man säljer i matbutiker och bensinmackar längs kusten.
Tänk på att rensa fisken omgående och ta med en frysväska eller liknande. Den feta makrillen blir snabbt dåligt i sensommarvärmen.
Här kan du se en film om markillfiske.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta