Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Malen som Erik Lundqvist fick var 140 centimeter lång. Foto: Privat
Malarna på hugget – Erik fick praktfisk från flotte

Rapporterna om huggvilliga malar har kommit allt tätare, och denna sommar har många fina exemplar fångats i svenska vatten. Erik Lundqvist tillhör dem som fått känna på ett oväntat tunggung i spöt.

Låt oss genast poängtera att malen är fredad i svenska vatten, och att den således ska hanteras med stor försiktighet när den råkar hugga. För hugger gör den ibland, som bonusfisk i exempelvis samband med gäddfiske.

Nu vet alltså Erik Lundqvist hur det känns att drilla denna mytomspunna fisk, efter ett högst oväntat men lyckat fiskafänge under måndagen.
– Vi var ute på kvällen och fiskade i en insjö utanför Malmköping. Fisken högg klockan 19 och jag höll på i cirka 30 minuter innan jag fick upp den. Det kändes jättehäftigt när jag såg att det var en mal, berättar Erik för Fiskejournalen.

Målet var alltså inte mal – utan på linan satt en jigg som var ämnat för gös.
– Det var en otroligt stark fisk. När jag fick in fisken närmare flotten så gjorde den en rusning på 40 meter bara sådär. Vilken upplevelse!
Malen var 140 centimeter lång, men övriga mått förblir okända eftersom den släpptes tillbaka utan att vägas.

Grattis till en rolig fiskeupplevelse Erik, säger vi på Fiskejournalen. Huruvida malarna har blivit fler och även större i svenska vatten, är frågor som vi kommer att lyfta i framtida artiklar.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta