Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Malen som Erik Lundqvist fick var 140 centimeter lång. Foto: Privat
Malarna på hugget – Erik fick praktfisk från flotte

Rapporterna om huggvilliga malar har kommit allt tätare, och denna sommar har många fina exemplar fångats i svenska vatten. Erik Lundqvist tillhör dem som fått känna på ett oväntat tunggung i spöt.

Låt oss genast poängtera att malen är fredad i svenska vatten, och att den således ska hanteras med stor försiktighet när den råkar hugga. För hugger gör den ibland, som bonusfisk i exempelvis samband med gäddfiske.

Nu vet alltså Erik Lundqvist hur det känns att drilla denna mytomspunna fisk, efter ett högst oväntat men lyckat fiskafänge under måndagen.
– Vi var ute på kvällen och fiskade i en insjö utanför Malmköping. Fisken högg klockan 19 och jag höll på i cirka 30 minuter innan jag fick upp den. Det kändes jättehäftigt när jag såg att det var en mal, berättar Erik för Fiskejournalen.

Målet var alltså inte mal – utan på linan satt en jigg som var ämnat för gös.
– Det var en otroligt stark fisk. När jag fick in fisken närmare flotten så gjorde den en rusning på 40 meter bara sådär. Vilken upplevelse!
Malen var 140 centimeter lång, men övriga mått förblir okända eftersom den släpptes tillbaka utan att vägas.

Grattis till en rolig fiskeupplevelse Erik, säger vi på Fiskejournalen. Huruvida malarna har blivit fler och även större i svenska vatten, är frågor som vi kommer att lyfta i framtida artiklar.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta