Malen behöver fria vandringsvägar

Havs- och vattenmyndigheten har sammanställt ett åtgärdsprogram för Sveriges största sötvattensfisk – malen. Foto: CC 3.0/Tino Strauss

Att kraftverk och dammar skadar laxfisk och ål vet nog de flesta. Men att de också hämmar landets malar är kanske mindre känt. Nu presenterar Havs- och vattenmyndigheten ett åtgärdsprogram för malen, där bland annat behovet av fria vattenvägar betonas.

Få fiskar kan mäta sig med malen när det kommer till fascinerande historier från förr. I flera vatten har det fångats individer på över 100 kilo, och den allra största tros ha fångats i Båven 1871. Den fisken ska ha vägt omkring 180 kilo och varit 360 centimeter lång.

Båvenområdet är än i dag en plats där malen förekommer, men annars är de nutida bestånden skrämmande få. Förutom Sörmlandsvattnet finns malar i Möckeln, Emån och i delar av Helge å.

Hotad skönhet. En väldig mal som fångades som bifångst i Helge å. Foto: Ivar Jönsson

Enligt det åtgärdsprogram som HaV nu presenterar bör insatserna läggas på just dessa bestånd, istället för att försöka återetablera arten där den redan försvunnit.
Visionen är att bestånden ska växa på samtliga platser utan att utsättningar görs. Ett viktigt steg på vägen är fler fria vattenvägar.

”Vi behöver framförallt skapa ökade möjligheter för lek och vandring”

– Vi behöver framförallt skapa ökade möjligheter för lek och vandring så att fler individer kan reproducera sig och för att de bestånd vi har i Sverige i dag ska må bra, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV.

Övriga åtgärder som rekommenderas är bland annat fler och förbättrade lekplatser, bland annat genom utplacering av leknästan. Särskilt viktiga områden kan även behöva fredas under vissa tider. Spridning av information anses också viktig, inte minst eftersom olagliga utsättningar förekommer.
– Illegal utsättning av mal i nya vatten har konstaterats vid flera tillfällen. Det kan leda till smittspridning men eftersom malen är en stor rovfisk kan det också förändra balansen i ekosystemet. Det är viktigt att riskerna med utsättningar blir uppmärksammade, säger Sofia Brockmark.

HaV:s åtgärdsprogram är vägledande och sträcker sig fram till 2021. Kostnaden uppskattas till drygt 5,8 miljoner kronor.

Läs mer här.

Läs hela åtgärdsprogrammet här.

Du har väl inte missat att Sportfiskarna redan är igång med att hjälpa malen. Det projektet kan du läsa om här.

Fakta: Europeisk mal (Siluris glanis)
Den europeiska malen har en långsträckt kroppsform med slät hud och brett huvud som pryds av karaktäristiska skäggtömmar. Få av världens sötvattensfiskar kan konkurrera i storlek då den kan bli fem meter lång och väga 300 kilo. Den anses ha invandrat till Sverige efter senaste istiden och har efterhand spridit sig till syd- och mellansvenska sjöar och strömvatten. De senaste hundra åren har bestånden minskat dramatiskt och arten är sedan länge fridlyst. Allt riktat fiske är därför förbjudet och oavsiktlig fångst ska återutsättas varsamt. Det svenska sportfiskerekordet, som togs i Emån 1981 och vägde 60.1 kilo, högg på ett 18 grams toby under öringfiske.

Hans Hällman

Publicerad: 03 December 2017
Av: Hans Hällman