Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Malen på väg tillbaka

Malen håller på att återetablera sig i sydsvenska vattendrag, bland annat i Helge å. (Foto: Christer Larsson)

Den utplanterade malen i Helge å har förökat sig. Provfiske gav 14 malar i mindre storlekar – troligen avkommor till de malar som planterades ut i ån 1999.
Malen var en gång en vanlig fisk i många sydsvenska vattensystem, bland annat i Helge å som mynnar ut vid Åhus i Skåne. Men fördämningar, föroreningar och hårt fiske decimerade beståndet så mycket att malen numera är helt fridlyst. Sedan tiotalet år har limnologerna arbetat med att försöka återetablera den i Sverige.
Troligen har malen aldrig varit helt utrotad i Helge å, men beståndet var mycket svagt när de första utsättningarna gjordes 1999. Sedan dess har ytterligare utsättningar ägt rum, senast nu i juli.

Provfisket häromdagen gav 14 malar i storlek runt 30 centimeter och detta tolkas som att de malar som sattes ut för dryga tio år sedan lekt framgångsrikt och fått avkomma.
Samtidigt rapporteras att yrkesfiskare i Hanöbukten fått små malar i sina garn. Om detta är malar som är födda i ån eller om det är några av de senast utsatta som stuckit ut i havet är ännu inte utrett. Det ska dock gå att klarlägga, eftersom de malar som Nordens Ark planterade ut i juli är chipmärkta.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta