De senaste dagarna har Mattias Heens från Mora gått omkring med ett stort leende på läpparna. Tänk vad en stor fisk kan göra med humöret. Fast det var ju ingen vardagsfisk som han fick upp i båten häromdagen – utan garanterat en av de största svenska gäddorna under 2020. " />
Annons
Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Heens med sina drömmars gädda. Foto: Privat
Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

De senaste dagarna har Mattias Heens från Mora gått omkring med ett stort leende på läpparna. Tänk vad en stor fisk kan göra med humöret. Fast det var ju ingen vardagsfisk som han fick upp i båten häromdagen – utan garanterat en av de största svenska gäddorna under 2020.

Ända sedan Mattias bror Magnus fick en 15-kilosgädda på ismete så har han haft en given målbild, nämligen att bräcka det familjerekordet. Mattias lägger ned mycket tid på gäddfiske, och under sommaren blir det mellan tre-fem pass i veckan. När han besökte sin favoritplats på nytt i helgen så gick han äntligen i mål – nämligen med en gädda på hela 16,9 kilo.

– Jag tänkte att det inte var sant när jag såg vågen. Jag blev alldeles skakis, och fick väga den igen för att kolla om det verkligen stämde, berättar Mattias Heens för Fiskejournalen.

Gäddan tog på spinn, med ett bete från tillverkaren Niklas Lures i grannkommunen Malung, som alltså var rätt sorts lockbete för den enorma dalagäddan. Mattias berättar kort om kampen som utspelade sig i båten.

– Gäddan tog på en djupkant, när betet studsade på botten. Jag kände direkt att den var större, eftersom den stack ned till botten och visade vem som bestämde. Där stod den helt stum, tills vi slutligen fick den upp i håven. Först trodde jag att det var en gädda kring 9–10 kilo, men när den vände sig på rygg och visade buken så förstod jag att den var mycket större, säger Mattias.

Måtten var alltså 16,9 kilo fördelat på 122 centimeter, och en ökning av det personliga rekordet med 7 kilo.

– Som sagt, de senaste dagarna har varit väldigt enkla på jobbet, eftersom jag bara behöver tänka på fisken för att bli glad, säger en lycklig fångstman.

Läs om fler stora fiskar från Dalarna:

Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta