De senaste dagarna har Mattias Heens från Mora gått omkring med ett stort leende på läpparna. Tänk vad en stor fisk kan göra med humöret. Fast det var ju ingen vardagsfisk som han fick upp i båten häromdagen – utan garanterat en av de största svenska gäddorna under 2020. " />
Annons
Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Heens med sina drömmars gädda. Foto: Privat
Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

De senaste dagarna har Mattias Heens från Mora gått omkring med ett stort leende på läpparna. Tänk vad en stor fisk kan göra med humöret. Fast det var ju ingen vardagsfisk som han fick upp i båten häromdagen – utan garanterat en av de största svenska gäddorna under 2020.

Ända sedan Mattias bror Magnus fick en 15-kilosgädda på ismete så har han haft en given målbild, nämligen att bräcka det familjerekordet. Mattias lägger ned mycket tid på gäddfiske, och under sommaren blir det mellan tre-fem pass i veckan. När han besökte sin favoritplats på nytt i helgen så gick han äntligen i mål – nämligen med en gädda på hela 16,9 kilo.

– Jag tänkte att det inte var sant när jag såg vågen. Jag blev alldeles skakis, och fick väga den igen för att kolla om det verkligen stämde, berättar Mattias Heens för Fiskejournalen.

Gäddan tog på spinn, med ett bete från tillverkaren Niklas Lures i grannkommunen Malung, som alltså var rätt sorts lockbete för den enorma dalagäddan. Mattias berättar kort om kampen som utspelade sig i båten.

– Gäddan tog på en djupkant, när betet studsade på botten. Jag kände direkt att den var större, eftersom den stack ned till botten och visade vem som bestämde. Där stod den helt stum, tills vi slutligen fick den upp i håven. Först trodde jag att det var en gädda kring 9–10 kilo, men när den vände sig på rygg och visade buken så förstod jag att den var mycket större, säger Mattias.

Måtten var alltså 16,9 kilo fördelat på 122 centimeter, och en ökning av det personliga rekordet med 7 kilo.

– Som sagt, de senaste dagarna har varit väldigt enkla på jobbet, eftersom jag bara behöver tänka på fisken för att bli glad, säger en lycklig fångstman.

Läs om fler stora fiskar från Dalarna:

Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta