Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Anser du att vattenkraft gör skada på ålbeståndet? Gå in och svara på enkäten nedan.
Man fast i kontroll – förvarade 650 kilo ål i sump

Ännu ett fall av misstänkt tjuvfiske efter ål har rapporterats – och den här gången i relativt tung skala. En man som kontrollerade av Kustbevakningen hade omkring 650 kilo ål i en omärkt sump.

Havs- och vattenmyndigheten har sjösatt en storsatsning för att komma tillrätta med tjuvfisket efter den hotade ålen, och i detta fall var det alltså Kustbevakningen som fick skickas ut för att kontrollera en omärkt ålsump i Sölvesborg. Väl på plats visade det sig att sumpen innehöll mellan 600 och 650 kilo ål.

En man i 40-årsåldern är nu misstänkt för brott mot fiskelagen. En sump måste nämligen vara märkt och anmäld till Havs- och vattenmyndigheterna, vilket inte var gjort i det aktuella fallet.
– Sumpar är inte jättevanligt att vi hittar vad jag har varit med om. Det är oftare det rör sig om till exempel fiskegarn, säger Magnus Fagerlund, förundersökningsledare på Kustbevakningen till SVT.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta