Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sjöräddningssällskapet har haft fullt upp denna sommar.
Man hittad drunknad efter fisketur på Siljan

Under flera dagars tid har polisen genomfört en omfattande sökinsats efter en försvunnen man i Siljanområdet. Nu har mannen hittats avliden.

Det var i söndags som en man i 80-årsåldern rapporterades saknad av sina anhöriga efter en fisketur på Siljan. Efter ett tag upptäcktes gummibåten som mannen hade färdats i, och där låg en mobiltelefon och keps. Den lokala polisen kallade bland annat in förstärkning från sjöpolisen i Stockholm, som använd sonar för att söka av området. 

Under onsdagen kom beskedet att sjöpolisens dykare hittat mannen avliden i vattnet, närmare bestämt under bron mellan Gesunda och Sollerön, enligt SVT. Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta