Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Han offrar lax och rödspätta”

Har landsbygdsminister Eskil Erlandsson offrat laxen och rödspättan i Östersjön? (Foto: Johan Ödmann)

Reaktionerna på EU-ministrarnas kompromiss om fiskekvoterna i Östersjön är starka. ”Att minska laxkvoterna i Östersjön med 51 procent är långt ifrån tillräckligt så länge tjuvfisket finns kvar”, säger WWF. Isabella Lövin kallar resultatet ”en stor besvikelse”.
WWF ser allvarligt på att svenska regeringen, som förespråkar att hållbart fiske ska baseras på vetenskap, försiktighetsprincipen och ekosystemansatsen, inte ville följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd att minska laxfångsterna med 79 procent.
– För att rädda den vilda laxen måste försiktighetsprincipen följas tills det illegala fisket är stoppat, säger WWF.
Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna, kallar resultatet en stor besvikelse. Hon tycker att fiskeministrarna offrar lax och rödspätta då man väljer att inte följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd.

– Precis som jag skrev i Expressen försvarade Sveriges regering inte de nödvändiga minskningarna av kvoterna. Resultatet är att kvoten för lax i Östersjön utom finska viken nu ligger på 122 553 laxar istället för EU-Kommissionens förslag på 52 904 laxar.
När det gäller rödspättan minskas kvoten med 5 procent jämfört med EU-Kommissionens förslag på 25 procent.
Här kan du läsa Isabella Lövins debattartikel i Expressen.
Mer om östersjölax hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta