Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Han offrar lax och rödspätta”

Har landsbygdsminister Eskil Erlandsson offrat laxen och rödspättan i Östersjön? (Foto: Johan Ödmann)

Reaktionerna på EU-ministrarnas kompromiss om fiskekvoterna i Östersjön är starka. ”Att minska laxkvoterna i Östersjön med 51 procent är långt ifrån tillräckligt så länge tjuvfisket finns kvar”, säger WWF. Isabella Lövin kallar resultatet ”en stor besvikelse”.
WWF ser allvarligt på att svenska regeringen, som förespråkar att hållbart fiske ska baseras på vetenskap, försiktighetsprincipen och ekosystemansatsen, inte ville följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd att minska laxfångsterna med 79 procent.
– För att rädda den vilda laxen måste försiktighetsprincipen följas tills det illegala fisket är stoppat, säger WWF.
Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna, kallar resultatet en stor besvikelse. Hon tycker att fiskeministrarna offrar lax och rödspätta då man väljer att inte följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd.

– Precis som jag skrev i Expressen försvarade Sveriges regering inte de nödvändiga minskningarna av kvoterna. Resultatet är att kvoten för lax i Östersjön utom finska viken nu ligger på 122 553 laxar istället för EU-Kommissionens förslag på 52 904 laxar.
När det gäller rödspättan minskas kvoten med 5 procent jämfört med EU-Kommissionens förslag på 25 procent.
Här kan du läsa Isabella Lövins debattartikel i Expressen.
Mer om östersjölax hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta