[/caption] " /> Maneter förvinner – och då även fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Maneter förvinner – och då även fisk

För tio år sedan var det gott om öronmaneter i Nordsjön, men i dag är de sällsynta. (Foto: Creative Common 3.0/CarbonNYC)

På västkusten har öronmaneten i princip försvunnit de senaste åren, vilket kommer att få konsekvenser på ekosystemet. Detta skriver Miljöaktuellt.
Om man backar klockan tio år, så fanns det gott om öronmaneter längs västkusten. Nu ser det dystrare ut.
– Läget är kritiskt, säger manetforskaren Lene Friis Möller på Göteborgs universitet till Miljöaktuellt.
Teorin är att de blir utkonkurrerade av amerikanska kammaneter. Dessa upptäcktes i Sverige för sex år sedan, samtidigt som öronmaneterna började försvinna.
Nu tror man att ekosystemet kommer att rubbas och att andra djur och växter blir drabbade. Ett scenario är kraftig algblomning, grumligt vatten – och att fiskar då försvinner.
Läs fler notiser om havsmiljö.
Miljöaktuellts notis hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta