" /> Många deltog i Norarycket | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Intresset för Norarycket är stort och många villa testa tävlingslyckan. Foto: Janne Stange
Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

I likhet med förra året rådde osäkerhet kring Norasjöns isläge inför tävlingen. Den milda vintern har gjort att isen kom sent och på tävlingsdagen varierade tjockleken mellan 7-10 centimeter.
En av förhandsfavoriterna var Jesper Dyberg, som vann tävlingen i fjol då den avgjorde på närliggande Norrsjön.

”Jag hade en dag när fisket verkligen gick av sig självt”

– Jag hade en dag när fisket verkligen gick av sig självt. Startade med ett knippe bonusar för att senare under tävlingen hitta rikligt med småfisk inne på grunt vatten. Fisket var överlag mycket svårt på sjön som hade mestadels nylagd is. Jag fiskade i ett av de få områden där isen hade legat lite längre och det, i kombination med att vi endast var några få på området, bidrog till det goda resultatet, berättar han.

Damklassen vanns av Birgitta Gustavsson och i juniorklassen triumferade Ludwig Hedberg.

Foto: Janne Stange

Nora-Gyttorps Fiskeklubb arrangerade tävlingen och resultatet kan ses på deras hemsida här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta