Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nappa på den digitala sportfiskemässan!
Många sluter upp mot kritiserad fiskekortsdom

En dom i Gävle Tingsrätt där två män friades från olovligt fiske har gett rejäla svallvågor på vattnet, och nu spridit sig ända till myndigheternas korridorer. Den inblandade föreningen Hubo-Långsjön befarar att den kan få stora konsekvenser för fiskevårdsområden i hela landet.

Den uppmärksammade domen i Gävle Tingsrätt föll redan i våras, men det är först under senare tid som domen och dess eventuella konsekvenser blivit känd för en större allmänhet.
Domen handlar i korthet om en händelse vid ett vatten i Hofors kommun, dit fyra män gjort en gemensam utflykt. Bara en av dem löste fiskekort, för två spön. Två av kamraterna, som inte löst kort, började sedan att fiska medan den andre mannen vilade. Just då dök en tillsynsman upp, varpå männen sprang och hämtade kamratens fiskekort och visade upp. Tillsynsmannen fick påtala att kortet var personligt och inte kunde överlåtas till någon annan, vilket männen hävdade att de trodde. Polisen kom till platsen och en anmälan gjordes i vedertagen ordning, och fallet lämnades över till åklagare, som beslutade att väcka åtal mot de två männen för brott mot fiskelagen.

Där hade historien kunnat sluta, om det inte varit så att Gävle Tingsrätt tyckt annorlunda. De friade nämligen männen, med hänvisning till den vidhängande utredningen som kommit fram till att fiskekort inte enligt lag eller förordning är personliga.
Ur den friande domen går det att läsa:
”Ett enskilt subjekt – som en fiskevårdsförening eller fiskerättsinnehavare – kan inte lagligen fylla ut en straffbestämmelse med de handlingsregler som kan föranleda straff. Sådana regler kan inte utfärdas av andra än offentliga organ”.

Blir prejudicerande?
Både Hubo-Långsjön och andra aktörer menar att domen kan bli prejudicerande, och att det svart på vitt skulle innebära att många personer kan få laglig rätt att fiska på ett och samma kort. Domen har överklagats till Hovrätten, och huvudförhandling kommer att hållas 22 februari.
Åklagaren har fått stöd av bland annat Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna, som i sina yttranden menar att Tingsrättens tolkning av lagen är felaktig, och att domen kan få stora konsekvenser om den vinner laga kraft.
Det har bland annat startats en namninsamling för att uppmärksamma domen, och många väntar nu spänt på besked från Hovrätten.

Fiskejournalen återkommer med ett öppet brev från den aktuella fiskeföreningen, där de beskriver sin kamp och sina farhågor kring vad domen kan innebära.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta