Nu är det semestertider – och för många innebär det extra mycket tid för fiske. Glöm inte att vara med i den populära ungdomstävlingen Artjakten, där du kan vara med och tävla var du än bor, och vad du än fångar! " /> Många spännande arter redan uppfiskade i Artjakten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Edvin Mattsson med sin finfina id. Foto: Privat
Många spännande arter redan uppfiskade i Artjakten

Nu är det semestertider – och för många innebär det extra mycket tid för fiske. Glöm inte att vara med i den populära ungdomstävlingen Artjakten, där du kan vara med och tävla var du än bor, och vad du än fångar!

Moa Maripuu med sjustrålig smörbult.

Den första månaden i Artjakten har bjudit på spektakulära fångster i olika form, färg och storlek från över 200 duktiga unga fiskare i alla möjliga åldrar. En av de yngre som har hittat fiskelyckan är Edvin Mattsson, som på sitt nyinköpta metspö lyckades fånga en finfin id som blev nytt personbästa! Stort grattis till Edvin som får ett sprillans nytt Zazaa skeddrag hemskickat till sig.

Vi måste också nämna två fiskare som varit riktigt på hugget så här långt, och det är Gustav Yxell i Halmstad, som fångat hela 35 arter, och Moa Maripuu i jämtländska Ås som fångat 23 arter.

Till alla er som rapporterat kan vi bara säga grymt fiskat! Fortsätt bara på med fisket, för man vet aldrig när drömfångsten dyker upp, stor eller liten. Följ händelseutvecklingen på Fiskejournalen, där du också får veta hur du anmäler dig till tävlingen.

Läs allt du behöver veta om Artjakten här:

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

 

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta