Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Pellets från Stenungeåns mynning i Askeröfjorden. Foto: Martin Hasselöv.

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

En av de vanligaste plasterna i vår vardag är polyeten, och uppemot fem procent av all polyetenplast som används i Europa kommer från Stenungsund. Merparten säljs som små plastpellets som kan omvandlas till en mängd olika produkter.
Men nu visar en studie att miljontals pellets aldrig hinner komma till användning innan de hamnar i naturen.
– För att bättre förstå hur plastpellets hamnar i miljön har vi dokumenterat, mätt och beräknat pelletsflöden via vattendrag ut från produktions- och distributionsanläggningar i Stenungsund, berättar Martin Hassellöv, professor på Göteborgs universitet.

Forskarlaget fann att det läcker ut mellan 3 och 36 miljoner plastpellets årligen från Stenungssunds produktionsområde, och att även ännu mindre plastbitar sprids på samma sätt.

– När vi analyserade de mindre fraktionerna, som kallas fluff och fragment, så var det till och med hundra gånger mer plastläckage än när vi bara räknande pellets. Dessutom har vi sett att det finns fortsatta problem med läckage vid transport, rengöring, lastning och förvaring av pellets senare i produktionsledet, säger Therese Karlsson, doktorand på Göteborgs universitet.

Ett av problemen med plastpellets i naturen är att djur kan missta dem som föda. Foto: Therese Karlsson.

Regler finns som ska förhindra den här typen av plastspill till naturen, men enligt studien har dessa inte tillämpats.

Läs mer om studien här.

Läs den vetenskapliga studien här.

Se när SVT hittar plast i Stenungeån här.

Hans Hällman

Publicerad: 17 February 2018
Av: Hans Hällman