Mängder av småtorsk

Forskarna rapporterar att det just nu finns mycket stora mängder av riktigt liten torsk. Naturligtvis är detta en fantastisk nyhet och vi hoppas alla att de finnas kvar i våra vattnet som vuxna fiskar.
Det är frågan om torskar som, enligt Joakim Hjelm på Havs- och Vattenmyndigheten, kan komma från vårens lek. Resultaten av Statens Lantbruksuniversitets (SLU) provfisken visar på att det finns mer torskungar nu än det gjort på tjugo år. Man betonar vikten av att med snabba insatser skydda dessa torskar från att bli bifångst och dumpas död i havet  av yrkesfisket.
Frågan kvarstår dock om dessa fiskar finns kvar i våra vatten som vuxna. Det kan mycket väl vara så att stora mängder torskyngel kommit hit med strömmarna från Nordsjön. Dessa ”Nordsjötorskar” vandrar vanligtvis ut i Nordsjön när de nått en längd av ungefär 45 -50 centimeter.
Att som flera tidningar, kanske mest onyanserat i Göteborgs Posten,  utropa att torsken är tillbaka i Västerhavet är ett antagande som ingen seriös forskare skulle ställa sig bakom. Fiskejournalen frågande Joakim Hjelm om GP:s tolkning av verkligheten och han svarade att så skulle han inte säga. När GP sedan citerar en yrkesfiskare som hävdar att ”havet sjudet av torskfisk” kan man undra om man på GP bara är slarvig eller om man glömt bort den journalistiska objektiviteten. Varför vänder man sig inte till någon av våra miljöorganisationer för att få deras bild? Eller varför inte vända sig direkt till forskarna på SLU? De kan bekräfta bilden att våra hav är i djup kris och att torsken alltjämt kan betraktas som utrotad eller på gränsen till utrotad i stora områden i Västerhavet.
För att läsa GP:s artikel klicka HÄR
Anders Nicander

småtorsk, torsk, juvenil torsk, torskfiske, havsfiske, fiskepolitik

Havet är fullt av småtorsk just nu, men betyder det att torsken är på väg att komma tillbaka? (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...