Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Mängder av småtorsk

Forskarna rapporterar att det just nu finns mycket stora mängder av riktigt liten torsk. Naturligtvis är detta en fantastisk nyhet och vi hoppas alla att de finnas kvar i våra vattnet som vuxna fiskar.
Det är frågan om torskar som, enligt Joakim Hjelm på Havs- och Vattenmyndigheten, kan komma från vårens lek. Resultaten av Statens Lantbruksuniversitets (SLU) provfisken visar på att det finns mer torskungar nu än det gjort på tjugo år. Man betonar vikten av att med snabba insatser skydda dessa torskar från att bli bifångst och dumpas död i havet  av yrkesfisket.
Frågan kvarstår dock om dessa fiskar finns kvar i våra vatten som vuxna. Det kan mycket väl vara så att stora mängder torskyngel kommit hit med strömmarna från Nordsjön. Dessa ”Nordsjötorskar” vandrar vanligtvis ut i Nordsjön när de nått en längd av ungefär 45 -50 centimeter.

Att som flera tidningar, kanske mest onyanserat i Göteborgs Posten,  utropa att torsken är tillbaka i Västerhavet är ett antagande som ingen seriös forskare skulle ställa sig bakom. Fiskejournalen frågande Joakim Hjelm om GP:s tolkning av verkligheten och han svarade att så skulle han inte säga. När GP sedan citerar en yrkesfiskare som hävdar att ”havet sjudet av torskfisk” kan man undra om man på GP bara är slarvig eller om man glömt bort den journalistiska objektiviteten. Varför vänder man sig inte till någon av våra miljöorganisationer för att få deras bild? Eller varför inte vända sig direkt till forskarna på SLU? De kan bekräfta bilden att våra hav är i djup kris och att torsken alltjämt kan betraktas som utrotad eller på gränsen till utrotad i stora områden i Västerhavet.
För att läsa GP:s artikel klicka HÄR
Anders Nicander

småtorsk, torsk, juvenil torsk, torskfiske, havsfiske, fiskepolitik

Havet är fullt av småtorsk just nu, men betyder det att torsken är på väg att komma tillbaka? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta