Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Mängder av småtorsk

Forskarna rapporterar att det just nu finns mycket stora mängder av riktigt liten torsk. Naturligtvis är detta en fantastisk nyhet och vi hoppas alla att de finnas kvar i våra vattnet som vuxna fiskar.
Det är frågan om torskar som, enligt Joakim Hjelm på Havs- och Vattenmyndigheten, kan komma från vårens lek. Resultaten av Statens Lantbruksuniversitets (SLU) provfisken visar på att det finns mer torskungar nu än det gjort på tjugo år. Man betonar vikten av att med snabba insatser skydda dessa torskar från att bli bifångst och dumpas död i havet  av yrkesfisket.
Frågan kvarstår dock om dessa fiskar finns kvar i våra vatten som vuxna. Det kan mycket väl vara så att stora mängder torskyngel kommit hit med strömmarna från Nordsjön. Dessa ”Nordsjötorskar” vandrar vanligtvis ut i Nordsjön när de nått en längd av ungefär 45 -50 centimeter.

Att som flera tidningar, kanske mest onyanserat i Göteborgs Posten,  utropa att torsken är tillbaka i Västerhavet är ett antagande som ingen seriös forskare skulle ställa sig bakom. Fiskejournalen frågande Joakim Hjelm om GP:s tolkning av verkligheten och han svarade att så skulle han inte säga. När GP sedan citerar en yrkesfiskare som hävdar att ”havet sjudet av torskfisk” kan man undra om man på GP bara är slarvig eller om man glömt bort den journalistiska objektiviteten. Varför vänder man sig inte till någon av våra miljöorganisationer för att få deras bild? Eller varför inte vända sig direkt till forskarna på SLU? De kan bekräfta bilden att våra hav är i djup kris och att torsken alltjämt kan betraktas som utrotad eller på gränsen till utrotad i stora områden i Västerhavet.
För att läsa GP:s artikel klicka HÄR
Anders Nicander

småtorsk, torsk, juvenil torsk, torskfiske, havsfiske, fiskepolitik

Havet är fullt av småtorsk just nu, men betyder det att torsken är på väg att komma tillbaka? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta