Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Mängder med småöring

Gynnsamma förhållanden – och hårt arbete – har gjort att fjordarna fylls av småöring. (Foto: Anders Nicander)

Det finns otroliga mängder småöring i fjordarna just nu rapporterar Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar och havsöringvårdare.
– Goda förutsättningar de senaste åren har gjort att beståndet exploderat, berättar han.
Vattendragen i södra Bohuslän har genomgått en förvandling från skadade, uträtade och reglerade till blomstrande bäckar och åar med fantastisk förmåga att skapa liv. Det tillsammans med förbud mot nätfiske har skapat förutsättning för ett havsöringfiske i världsklass.
De senaste åren har klimatet dessutom varit extra gynnsamt och produktionen av smolt har varit ovanligt god. Resultatet av detta ser vi i fjordarna just nu berättar Niclas Åberg. Överallt stöter man på stim av småöring som om några år förhoppningsvis bjuder på härligt fiske i en unik storstadsnära miljö.
Läs tidigare notiser om projektet 8-fjordar.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta