En grupp i Norge har tagit ställning mot laxodlingsindustrin och ska hålla en manifestation framför Stortinget i Oslo 27 maj. " /> Manifestation mot laxodlingsindustrin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Den odlade laxen är god och billig, men har ett högt miljöpris. Bild: Norsk sjömatsråd
Manifestation mot laxodlingsindustrin

En grupp i Norge har tagit ställning mot laxodlingsindustrin och ska hålla en manifestation framför Stortinget i Oslo 27 maj.
Laxodlingdsindustrin i Norge är stor och mäktig. Den omsätter över 50 miljarder norska kronor per år och för norrmän att kritisera den är känsligt. Det handlar om många jobb och hela byars försörjning. Men det handlar också om att Norge i och med laxodlingarna, sänker andra byar, vars försörjning baseras på sportfisketurism.

Fodret görs från fisk som trålas upp ur haven runtom i världen.

Att laxuppgångarna blir allt sämre, beror enligt många på laxodlingarna. Laxodlingarna förorenar de vilda bestånden med laxlus och andra sjukdomar. De vilda beståndens gener, blandas upp med de sönderavlade laxar som rymmer från odlingarna. Dessutom skapar själva odlingarna övergödning och giftutsläpp. Som om inte detta var nog, behövs ju även foder till odlingarna, foder som görs från fisk som trålas upp ur haven runtom i världen.
Manifestationen äger rum på Eidvolls plats utanför stortinget i Oslo 27 maj klockan 16.00. Läs mer på gruppens Facebooksida. 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta