Storspigg i Östersjön[/caption] " /> Människan orsakar snabb evolution hos Östersjöfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Människan orsakar snabb evolution hos Östersjöfisk
Storspigg i Östersjön

Storspigg under kort tid utvecklats genetiskt som svar på människans miljöpåverkan. (Foto: Johan Lind)

Människan har påverkat nästan all miljö på jorden och Östersjön har drabbats särskilt hårt av giftutsläpp och övergödning de senaste decennierna. Djur som lever i starkt nedsmutsade miljöer kan antingen dö ut lokalt eller anpassa sig och överleva. I en ny naturvetenskaplig avhandling har Emma Lind, vid Stockholms universitet och Södertörns högskola, visat att storspigg under kort tid utvecklats genetiskt som svar på människans miljöpåverkan.
– Det har varit fascinerande att se hur storspiggar genomgått konvergent evolution både utanför pappersmassabruk och i starkt övergödda områden längs Sveriges och Finlands kuster.
Genom metoder inom populationsgenomik har Emma Lind klarlagt att storspiggpopulationers genetiska sammansättning är tydligt förändrade hos de som lever utanför massabruk. Dessutom är förändringen likadan, konvergent, utanför ett flertal massabruk längst Sveriges kust. Men inte bara massabruk påverkar fiskarnas genetiska sammansättning, utan även övergödning kan ha liknande, fast svagare påverkan.
Avhandlingen visar vilka DNA-sekvenser som förändrats hos fiskarna som levt i de nedsmutsade miljöerna i jämförelse med fiskar som lever i renare områden. Flera av de identifierade DNA-sekvenserna visade sig ligga i eller nära funktionella gener, anmärkningsvärt med tanke på att bara drygt en procent av spiggens totala arvsmassa består avfunktionella gener. Dessutom har en av de identifierade genetiska markörerna som tidigare upptäckts av finska forskare, visat sig vara viktiga för spiggens anpassning till sötvatten.

– Vetenskapligt sett har jag visat att människans påverkan på miljön kan resultera i snabb evolution av djurs arvsmassa som kan ha möjliggjort att djuren överlever dessa miljöer. Vi får inte tro att våra utsläpp går naturen obemärkt förbi, säger Emma Lind.
Avhandlingen titel: Genetic response to pollution in sticklebacks; natural selection in the wild

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta