Att vara först på plats brukar vara en framgångsrik modell för fiskare. Det är något som Marcus Fransson kan intyga. Eller vad sägs om två gösar över 10 kilo innan solen stigit över horisonten? " /> Marcus fick två morgonpigga gösar över 10 kilo! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Marcus Fransson med morgongös nummer 1.
Marcus fick två morgonpigga gösar över 10 kilo!

Att vara först på plats brukar vara en framgångsrik modell för fiskare. Det är något som Marcus Fransson kan intyga. Eller vad sägs om två gösar över 10 kilo innan solen stigit över horisonten?

Marcus med morgongös nummer 2.

Morgonpigga storgösar har blivit något av Marcus Franssons melodi. Och det finns naturligtvis inga större anledningar att ändra upplägg när resultatet blir så fantastiskt.

Här berättar Marcus själv om sitt otroliga vårfiske.

”Tidiga morgnar, eller nätter som vanligt folk väljer att kalla det, är en ruskigt het period för stor fisk. Den första morgonen var jag ute innan det ljusnade och hittade rätt fort en bra fisk 20 meter ut på styrbords sida. Jag svänger ut och placerar båten över fisken som väljer att gå undan några meter i sidled så jag får parera lite innan jag kan släppa ner min Westin twinteez i färgen bass orange. Efter en liten stund stiger hon försiktigt upp och kollar in jiggen i närmare 1 minut innan hon går iväg lite i sidled, jag gör ett nytt försök och hon visar intresse igen och efter en lång granskning kommer hugget. Det blir en rätt odramatisk fight och hon glider sakta in i håven. Ett par snabba bilder i månljuset och snabb vägning och mätning så stannade vågen på 10,38kg och 97cm.

En annan dag blev det ett nytt tidigt pass och efter en timmes fiske så hittar jag ett bra eko som också hon fick en twinteez bassorange serverad, och den föll väl i smaken efter en lång inspektion. Hugget var stenhårt och fighten blev dramatisk med ett par långa rusningar och när hon bryter ytan och jag ska håva henne, slår hon till med huvudet och den löst hängande stingerkroken sätter sig i utkanten på håven och jag får handlanda henne istället. Känner direkt att den är tung och vågen stannar på 10,34 och mäts till 96cm.

Stort grattis Marcus och tack för den fina storyn, säger vi på Fiskejournalen. Hoppas att du hinner sova lite mellan fiskepassen också!

Ni missar väl inte makrillrallyt?

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta