Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Maria klår grabbarna!

Med den här jättegäddan har Maria övertrumfat sin sambo – och sambon är inte vem som helst. Han heter Johnny Hjalmarsson och är en av Sveriges skickligaste gäddfiskare.
Historien om hur Maria Hagberg fick en gädda på hela 16,42 kilo hör till de mera osannolika. Eller som Johnny så träffande uttrycker saken:
”Att den fisken fick syna båten är ett mirakel”.
Saken var alltså den att Maria och Johnny tog en tur ut på Laxsjön vid Örebro i mitten av augusti. Syftet var i första hand att fånga abborre och utrustningen var dimensionerad därefter och naturligtvis utan ståltafs.
Överraskningen blev därför stor när Johnny drog på och lyckades landa en riktigt praktgädda, på 15,08 kilo.
Men dryga timmen senare skulle Maria överträffa sin sambo, Meterligavinnaren Johnny.
”Maria hade precis kastat ut och vi hinner trolla kanske 20 meter här gäddan hugger. Efter många, långa, tunga rusningar kan jag hjälpa henne att lyfta in fisken. Det lilla skeddraget låg mot tandköttet på höger sida och 0,12-linan låg från mungipa till mungipa, rakt genom munnen”, berättar Johnny.
Maria har naturligtvis anmält den praktfulla gäddan, som för övrigt var 120 centimeter lång, till Recordfisken.
Svenne Andersson

Meterligavinnaren Johnny Hjalmarsson är en gentleman och hjälper förstås Maria att lyfta den tunga gäddan.

Meterligavinnaren Johnny Hjalmarsson är en gentleman och hjälper förstås Maria att lyfta den tunga gäddan.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta