[/caption] " /> Marina svampdjur kan ge nya bottenfärger | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Marina svampdjur kan ge nya bottenfärger

Havstulpener gillar inte barettiner. (Foto: Fritz Geller/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic)

Marina svampdjur kan bli en viktig del i utvecklingen av giftfria bottenfärger till båtar. Nu studerar forskare från Uppsala Universitet ett svampdjur som växer djupt nere i Kosterrännan på västkusten.
Uppsalaforskarna har studerat svampdjuret Geodia baretti som bland annat finns i den 250 meter djupa Kosterrännan på Västkusten. Detta svampdjur är alltid helt fritt från påväxt i sin naturliga miljö, vilket tyder på att den har ett eget kemiskt försvar. Nu har forskarna lyckats isolera de kemiska ämnen i svampen som hindrar havstulpaner och andra typer av påväxt att sätta sig. Ämnena kallas barettiner. Ämnet är inte giftigt, utan påverkar istället en receptor hos havstulpanen som gör att den aldrig “vill” fästa sig på svampen. Detta gör nu att man hyser goda förhoppningar gäller utvecklingen av effektiva och giftfria båtfärger.
Dessutom har barettiner visat sig påverka mänskliga serotoninreceptorer. Serotonin är en signalsubstans i vår hjärna som påverkar hur vi mår. Substansen från svampdjuret är därmed intressant även inom läkemedelsutvecklingen.
Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta