Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson[/caption] " /> Marlinjakt i Panama | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Marlinjakt i Panama
Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson

Sista dagen på Drömresan i Panama vigdes åt att jaga de stora fiskarna off-shore. Och det blev en händelserik historia.
Redan när vi närmade oss ön Montuosa märkte vi en stor aktivitet i havet. Efter tonfiskjakt med popper som resulterade i trippelhugg av stor jack blev det dags för fiske efter marlin och medan riggningen med gummibläckfiskar pågick släpades en betesfisk efter båten. Ett knarrkaos utbröt och en marlin på runt 200 pound kommer plötsligt skjuten från djupet och chockar oss alla. Kaptenen ger full gas för att kroka fisken innan drömresevinnaren Henrik Blom får ta över spöet och känna på marlinens fajtvilja. Efter en rusning på 100 meter med flera spektakulära luftsprång brast linan. Alltsammans innebar adrenalinpåslag som hette duga för samtliga ombord på båten!
Vi fortsatte att hålla oss i utkanten av de kryssande båtarna, det visade sig ge resultat och Henrik och Anders Holm kunde landa varsin dorado innan det var dags för nästa drama…
Ett kraftigt ulltjut ljuder när Mikael Karlsson står på tur. Kaptenen skriker ”careful careful careful” innan ett dovt motorvrål hörs när båten reser sig för att kroka en ny marlin. Kaptenen manövrerar och kränger båten för att parera den snabba fiskens rusning, medan gasten gör allt han mäktar med för att hålla kontroll på fisken med spöet. Mikaels nervositet är tydlig och den 400 pound tunga marlinen gör två snabba luftsprång innan linan brister – igen. Två marlinkontakter!

Senare på eftermiddagen får drömreseteamet vara med om ett osannolikt popperfiske efter tonfisk. Stora flockar av delfiner tränger ihop betesfisk i en boll och tonfisken är med och festar. Fredrik von Elern lyckas landa en tonfisk på 50 pound under ett långt glädjetjut. Även Anders och Mathias Larsson fick känna på styrkan i de gulfenade muskelpaketen, men utan att landa dem. En sällsynt upplevelse!
Dagen avslutades med chumbait efter red mullet snapper och hela tre linbrott och ett spöbrott krönte dagen – ett bevis på starka firrar.
Det här var en dag gänget sent kommer glömma – vilken avslutning! Synen av ett luftsprång från en black marlin mot horisonten är fastbränd på allas näthinnor, övertygelsen över dess styrka skrämmer oss alla. Vilket fiske – vilket hav!
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta