Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson[/caption] " /> Marlinjakt i Panama | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Anders Holm
Marlinjakt i Panama
Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson

Sista dagen på Drömresan i Panama vigdes åt att jaga de stora fiskarna off-shore. Och det blev en händelserik historia.
Redan när vi närmade oss ön Montuosa märkte vi en stor aktivitet i havet. Efter tonfiskjakt med popper som resulterade i trippelhugg av stor jack blev det dags för fiske efter marlin och medan riggningen med gummibläckfiskar pågick släpades en betesfisk efter båten. Ett knarrkaos utbröt och en marlin på runt 200 pound kommer plötsligt skjuten från djupet och chockar oss alla. Kaptenen ger full gas för att kroka fisken innan drömresevinnaren Henrik Blom får ta över spöet och känna på marlinens fajtvilja. Efter en rusning på 100 meter med flera spektakulära luftsprång brast linan. Alltsammans innebar adrenalinpåslag som hette duga för samtliga ombord på båten!
Vi fortsatte att hålla oss i utkanten av de kryssande båtarna, det visade sig ge resultat och Henrik och Anders Holm kunde landa varsin dorado innan det var dags för nästa drama…
Ett kraftigt ulltjut ljuder när Mikael Karlsson står på tur. Kaptenen skriker ”careful careful careful” innan ett dovt motorvrål hörs när båten reser sig för att kroka en ny marlin. Kaptenen manövrerar och kränger båten för att parera den snabba fiskens rusning, medan gasten gör allt han mäktar med för att hålla kontroll på fisken med spöet. Mikaels nervositet är tydlig och den 400 pound tunga marlinen gör två snabba luftsprång innan linan brister – igen. Två marlinkontakter!

Senare på eftermiddagen får drömreseteamet vara med om ett osannolikt popperfiske efter tonfisk. Stora flockar av delfiner tränger ihop betesfisk i en boll och tonfisken är med och festar. Fredrik von Elern lyckas landa en tonfisk på 50 pound under ett långt glädjetjut. Även Anders och Mathias Larsson fick känna på styrkan i de gulfenade muskelpaketen, men utan att landa dem. En sällsynt upplevelse!
Dagen avslutades med chumbait efter red mullet snapper och hela tre linbrott och ett spöbrott krönte dagen – ett bevis på starka firrar.
Det här var en dag gänget sent kommer glömma – vilken avslutning! Synen av ett luftsprång från en black marlin mot horisonten är fastbränd på allas näthinnor, övertygelsen över dess styrka skrämmer oss alla. Vilket fiske – vilket hav!
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta