Marlinjakt i Panama

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson

Sista dagen på Drömresan i Panama vigdes åt att jaga de stora fiskarna off-shore. Och det blev en händelserik historia.
Redan när vi närmade oss ön Montuosa märkte vi en stor aktivitet i havet. Efter tonfiskjakt med popper som resulterade i trippelhugg av stor jack blev det dags för fiske efter marlin och medan riggningen med gummibläckfiskar pågick släpades en betesfisk efter båten. Ett knarrkaos utbröt och en marlin på runt 200 pound kommer plötsligt skjuten från djupet och chockar oss alla. Kaptenen ger full gas för att kroka fisken innan drömresevinnaren Henrik Blom får ta över spöet och känna på marlinens fajtvilja. Efter en rusning på 100 meter med flera spektakulära luftsprång brast linan. Alltsammans innebar adrenalinpåslag som hette duga för samtliga ombord på båten!
Vi fortsatte att hålla oss i utkanten av de kryssande båtarna, det visade sig ge resultat och Henrik och Anders Holm kunde landa varsin dorado innan det var dags för nästa drama…
Ett kraftigt ulltjut ljuder när Mikael Karlsson står på tur. Kaptenen skriker ”careful careful careful” innan ett dovt motorvrål hörs när båten reser sig för att kroka en ny marlin. Kaptenen manövrerar och kränger båten för att parera den snabba fiskens rusning, medan gasten gör allt han mäktar med för att hålla kontroll på fisken med spöet. Mikaels nervositet är tydlig och den 400 pound tunga marlinen gör två snabba luftsprång innan linan brister – igen. Två marlinkontakter!
Senare på eftermiddagen får drömreseteamet vara med om ett osannolikt popperfiske efter tonfisk. Stora flockar av delfiner tränger ihop betesfisk i en boll och tonfisken är med och festar. Fredrik von Elern lyckas landa en tonfisk på 50 pound under ett långt glädjetjut. Även Anders och Mathias Larsson fick känna på styrkan i de gulfenade muskelpaketen, men utan att landa dem. En sällsynt upplevelse!
Dagen avslutades med chumbait efter red mullet snapper och hela tre linbrott och ett spöbrott krönte dagen – ett bevis på starka firrar.
Det här var en dag gänget sent kommer glömma – vilken avslutning! Synen av ett luftsprång från en black marlin mot horisonten är fastbränd på allas näthinnor, övertygelsen över dess styrka skrämmer oss alla. Vilket fiske – vilket hav!
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...