Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Martin bakom kulisserna

Visst händer det mycket framför kameran i Martin Falklinds filmer – men det händer en hel del bakom också… Vill du höra Martin berätta om alla spännande, dråpliga och kul äventyr i samband med filminspelningarna?
Med start i Mölnlycke i kväll bjuder Martin på fyra kvällans föredragsturné i Västsverige. Föredragen arrangeras Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen och inträdet är gratis. Så här ser programmet ut:
Måndag 25/10
Härryda Kulturhus, Mölnlycke Centrum, Biblioteksgatan 2. Föreläsningen börjar kl. 18.00.
Tisdag 26/10
Partille Kulturrum, Partille Centrum, Gamla Kronvägen. Föreläsningen börjar kl. 19.00.
Onsdag 27/10
Ekocentrum Göteborg, Aschebergsgatan 44. Föreläsningen börjar kl. 18.00.
Torsdag 28/10
Mölndals Museum, Kvarnbygatan 12. Föreläsningen börjar kl. 18.00.
Svenne Andersson

Martin Falklind berättar om allt det som händer bakom kameran. Det du inte får se annars...

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta