Martin Falklind i seglingsolycka

För Martin Falklind var det viktigt att kunna segla kajaken till havs. Det var så som romanfiguren i Den gamle och havet, Santiago, färdades långa sträckor. Men det höll på att sluta illa.

Under inspelningarna av Expedition den Gamle och havet, var Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, nära att drunkna i Stilla havets vågor. Efter att ha kämpat i femton minuter, lyckades han ta sig ur de livsfarliga vågorna.
Vi svenskar, som inte har så mycket exponerad kust med stora tidvattensflöden, är inte alltid medvetna om hur farliga strandzonerna kan vara. När filmteamet skulle göra en scen där Martin seglade ut på havet med sin kajak, ignorerade de alla de röda flaggor som satt längs stranden.
– Det såg ganska harmlöst ut, säger Martin, men tydligen är den här stranden känd för sina branta vågor som slår folk medvetslösa och det dör folk här varje år.
Första vändan till havs gick som smort. Martin kom både ut och in ur vågzonen. Men det var bara en testtur och kamerorna var inte påslagna. Andra gången gick det sämre.
– Jag kom lite snett med kajaken och missade tajmingen helt. Plötsligt reste sig en jättevåg. Jag slogs stenhårt ned i sanden och fick kajaken över mig. Sen var det som att åka torktumlare. Masten gick av direkt och höll på att spetsa mig flera gånger och jag visste varken vad som var upp eller ner, berättar Martin.
Filmteamet stod som paralyserade på stranden. Martin lyckades dock behålla lugnet.
– Jag insåg till slut att det inte var någon idé att försöka ta sig in mot land. Då skulle jag bara slås ner, om och om igen. Istället tog jag mina sista krafter till att simma utåt, där vågorna inte bröt.
Därute låg Martin med kajaken som flytetyg och hämtade andan en lång stund.
– När krafterna återkommit, hoppade jag upp i kajaken och låg och väntade på en bra våg att surfa iland på. Vi visar inte i filmen hur illa det var i verkligheten, men det hela slutade i alla fall lyckligt.
Se klippet när Martin kraschar i vågorna på vår webb-tv.
Här hittar du trailern för Expedition den gamle och havet.
TV-sändning av Expedition den Gamle och havet, tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...