Är du på jakt efter stor hälleflundra? Då kanske du beger dig till Nordnorge, hyr en skeppare och lägger några dygn på öppet hav. Eller så gör du som Martin Huddart. Slänger ut betet från land och drar upp en fisk på 30 kilo … " /> Martins makalösa fångst från land – kveite på 30 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Martin Huddart med en selfie på sig och 30-kiloskveiten.
Martins makalösa fångst från land – kveite på 30 kilo

Är du på jakt efter stor hälleflundra? Då kanske du beger dig till Nordnorge, hyr en skeppare och lägger några dygn på öppet hav. Eller så gör du som Martin Huddart. Slänger ut betet från land och drar upp en fisk på 30 kilo …

Vi kan inte låta bli att kort berätta storyn om Martin Huddart, som visade att det går att landa drömfisken utan större krusiduller. Martin, som är engelsman och bosatt i Bergen, gav sig ut mot de kända stråken på Sotra og Øygarden i jakten på stor fisk, men misslyckades kapitalt då han både fiskade fast och tappade utrustning, plus att han blev utan fångst.

Han bestämde sig dock för att göra ett sista stopp på vägen hem, inne i själva Bergen, och gjorde ett så kallat ”Pulley Rig” som ofta används vid kustfiske. Han kastade ut anrättningen och skulle precis rigga det andra spöt när han upptäckte att linan på det första spöt började slacka. Han gjorde mothugg och kände att en bättre fisk hade tagit betet.

Fisken kändes tung, men gjorde inte något större väsen av sig. Det var först när den kom upp till ytan som båda parter insåg allvaret. Fisken satte iväg mot djupet igen och drog ut 50 meter lina, och det var först efter ytterligare två rusningar som den motvilligt kunde baxas upp på land av en förvånad fångstman.

Hälleflundran (kveiten) var 137 centimeter lång och vägde 30 kilo. Martin kunde både fira nytt personligt rekord och skriva in sig i de lokala historieböckerna, eftersom det är väldigt sällsynt med den här typen av stora fångster från land kring Bergen.

Men om du åker till området i hopp om att upprepa hans bedrift så ska du inte förvänta dig samma tur.

– Mitt bästa tips är ändå att komma ut på Sotra og Øygarden och fiska på vestsidan ute i själva havet, det är normalt mycket bättre än inne i själva Bergen, hälsar Martin till Fiskejournalens läsare.

Här kan du läsa hela storyn på Fiskeavisen.no

Läs om 3-kilosabborrarna i Spanien:

Perfekta resan till Perchzilla – två abborrar över 3 kilo!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta