Maskmete i Arjeplogströmmarna?

De fina strömmarna vid Arjeplog hyser riktigt grov öring. (Foto: Johan Sandlund, Guide Laponica)

Fiskevårdsområdesförening i Arjeplog tog nyligen det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete i de rikskända Arjeplogsströmmarna. Något som upprör såväl sportfiskare, naturvänner och länsstyrelsen.
– Jag förstår inte hur man tänkt. Det gynnar i alla fall inte sportfisket, säger länsfiskekonsulent Dan Blomqvist till Piteåtidningen.
Arjeplogsströmmarna håller en storvuxen öringstam som varje år lockar fiskare från hela världen. När Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening nu tagit det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete menar många att den unika, och för lokala entreprenörer inkomstbringande, öringstammen kan drabbas hårt.
Att så många reagerar mot maskmete beror på att fisken ofta sväljer betet, vilket gör det svårt att återutsätta den. Sedan början av 2000-talet är maskmete förbjudet i samtliga strömmande fjällvatten som länsstyrelsen förvaltar.
Assar Holmström, ordförande i Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening, försvarar beslutet. Såhär säger han till PT.
– Knickedickarna på länsstyrelsen, de vet ingenting. Varför ska man släppa tillbaka fisk? 90 procent dör ändå. Jag har fiskat hela mitt liv och jobbat på fiskodling så jag vet.
– Det är beklagligt men Arjeplog ligger i bakvatten jämfört med andra fjällkommuner, säger Blomqvist.
Just nu pågår ett kraftverksbygge i Arjeplogsströmmarna. Det är Arjeplogs allmänning som beslutat om bygget, trots starka protester från naturvänner och miljöorganisationer.
Läs tidigare notiser om Arjeplog.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...