[/caption] " /> Maskmete i Arjeplogströmmarna? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Maskmete i Arjeplogströmmarna?

De fina strömmarna vid Arjeplog hyser riktigt grov öring. (Foto: Johan Sandlund, Guide Laponica)

Fiskevårdsområdesförening i Arjeplog tog nyligen det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete i de rikskända Arjeplogsströmmarna. Något som upprör såväl sportfiskare, naturvänner och länsstyrelsen.
– Jag förstår inte hur man tänkt. Det gynnar i alla fall inte sportfisket, säger länsfiskekonsulent Dan Blomqvist till Piteåtidningen.
Arjeplogsströmmarna håller en storvuxen öringstam som varje år lockar fiskare från hela världen. När Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening nu tagit det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete menar många att den unika, och för lokala entreprenörer inkomstbringande, öringstammen kan drabbas hårt.
Att så många reagerar mot maskmete beror på att fisken ofta sväljer betet, vilket gör det svårt att återutsätta den. Sedan början av 2000-talet är maskmete förbjudet i samtliga strömmande fjällvatten som länsstyrelsen förvaltar.
Assar Holmström, ordförande i Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening, försvarar beslutet. Såhär säger han till PT.
– Knickedickarna på länsstyrelsen, de vet ingenting. Varför ska man släppa tillbaka fisk? 90 procent dör ändå. Jag har fiskat hela mitt liv och jobbat på fiskodling så jag vet.
– Det är beklagligt men Arjeplog ligger i bakvatten jämfört med andra fjällkommuner, säger Blomqvist.
Just nu pågår ett kraftverksbygge i Arjeplogsströmmarna. Det är Arjeplogs allmänning som beslutat om bygget, trots starka protester från naturvänner och miljöorganisationer.
Läs tidigare notiser om Arjeplog.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta