Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mässdags i Skåne

I morgon kl.9 slår skånska jakt- och fiskemässan upp sina portar på Bosjöklosters slott, mitt i Skåne. Mässan har under senare år blivit allt mera populär.
I fjol lockade mässan drygt 17 000 besökare och arrangörerna väntar sig att den siffran ska utökas i år. Tidigare års problem med långa bilköer hoppas man kunna minska med dubbla in- och utfarter till parkeringsområdet.
Mässan domineras av jägare, men mycket av utrustningen är ju gemensam för både jägare och fiskare. Dessutom finns en rejält tilltagen avdelning för fiskefolket. Det blir som vanligt möjlighetr till båtturer på Ringsjön, metetävling för barn, flugfiskeskola, flugbindning och förstås försäljning av fiskeprylar.
Mässan är öppen både lördag och söndag kl.9-17.
Svenne Andersson

Några av våra större redskapsbutiker brukar finnas på plats på Bosjöklostermässan. (Foto: Svenne Andersson)

Några av våra större redskapsbutiker brukar finnas på plats på Bosjöklostermässan. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta