Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är några av de stora öringarna som hittades döda i Råån. Foto: Patrik Bjurenstål
Massdöd av lekande öringar efter nytt utsläpp

Det som aldrig skulle ske igen har inträffat på nytt i Råån. Ett utsläpp av ammonium har nått öringarnas lekområden, men följden att massor av fisk har dött.

Det är Patrik Bjurenstål och de övriga medlemmarna i Rååns fiskevårdsområde som slår larm efter en ny utsläppsskandal. Enligt honom handlar det om ammonium, som samlats via dagvattnet från ett industriområde och hamnat i Råån.
– Det finns två kvävefällor som ska förhindra detta, men i samband med regn har trycket blivit för stort och det förorenade vattnet spridit sig till ån. Förra sommaren skedde ett liknande utsläpp som slog ut det mesta levande i ån, säger en upprörd Patrik Bjurenstål.

Hur mycket fisk som dött kanske aldrig kan fastställas.

Enligt honom handlar det om stora lekmogna öringar på omkring 4–6 kilo som dött, på bara en halvtimme samlade de ihop 20 kilo fisk. 
– Löften gavs från NSVA (Nordvästra Skånes vatten) om att åtgärder skulle tas för att detta inte skulle hända igen. Men ingenting görs. Så därför står vi där vi står i dag. Det är så otroligt tråkigt, säger Patrik och suckar.
Enligt honom ska representanter från Fiskevårdsområdet försöka få svar från Helsingborgs miljöförvaltning idag, om var ansvaret egentligen ligger och hur det kunde inträffa igen.
– Vi är flertalet personer runt ån som verkligen jobbar stenhårt för ån, för att vi älskar den, så detta är ännu ett stenhårt slag i magen på oss alla, säger Patrik som hoppas att kommunen tar fullt ansvar för händelsen.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta