Massfångst av regnbåge i Vänern

Regnbågar hugger vilt utanför en odling i Vänern. Foto: Nicka Hellenberg

Mängder av sportfiskare flockas längs stränderna som angränsar till en odling utanför Götene. Orsaken är att vattnet är fullt av huggvillig regnbåge. 

I fjol skrev vi om en stor rymning av regnbågar från en odling utanför Götene. Den gången fångades mängder av regnbågar under ett par veckor. Nu finns det återigen rikligt med regnbåge i samma vatten – och därmed fullt av fiskare längs stränderna.

”Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk”

– Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk. Min kompis fick tolv. Jag var även ute i dag och då blev det fyra, Maxvikten var runt fyra kilo, berättar lokalbon Ronny Pettersson.

Att fånga fisken är inte svårt. Förutom den rika tillgången tycks de hugga på det mesta.

”Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också”

–  Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också, berättar Ronny.

Ronnys systerson Peter Ronsröm med en regnbåge från helgens fiske. Foto: Ronny Pettersson

Fisket bedrivs alltså i närheten av samma odling som i fjol drabbades av en större rymning. När vi kontaktar odlingens ägare så känner han inte till att någon ny rymning har skett. Inte heller Länsstyrelsen har hunnit undersöka saken.

Regnbåge är inte en naturligt förekommande art i Vänern och rymlingar kan sprida smitta och konkurrera med andra arter.

”Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp”

– Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp. Vi tar också tacksamt emot information om var och när de fiskats upp i Vänern samt data på längd och vikt på fisken för vidare utredningsarbete, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Håll koll på dina “hotspots”

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar. När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning

Vithaj chockar fiskare

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Digitalt ytbete filmar huggen

Eco-Popper är en filmande popper som uppges vara världens första digitala bete. Uppkopplingen sker trådlöst till mobil eller platta så fort betet kommer i vattnet. Men glöm inte tafsen – prislappen ligger en bit över 200 dollar.

Båtar och bananer – sanningen!

Att bananen är den ”förbjudna frukten” ombord vet vi ju alla. Men hur kommer det sig att en till synes oskyldig liten gul frukt kan skapa sådana rubriker? Här har du fyra teorier! Gord Pyzer på tidningen Outdoor Canada skrev i förra veckan en uppmärksammad artikel. Man kan säga att ämnesvalet i Gords text delar

Låga böter för laxsvindleri

En dansk fiskgrossist märkte om 174 ton lax från Polen så att den såg ut att komma från Danmark. Fisken exporterades därefter till Australien och inbringade en vinst på 793 000 danska kronor. Fusket avslöjades och den svindlande grossisten dömdes till 2500 kronor i böter, vilket är en bråkdel av vad åklagaren yrkade på.

Störs torsken när du gasar?

Hur påverkas fiskar och andra djur av bullrande motorer från fritidsbåtar? Projekt 8-fjordar har intervjuat marinbiologen Mathias Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Olssons Fiske expanderar i Tibro

Genom att expandera och flytta hela verksamheten till nya lokaler påbörjar Olssons Fiske en ny epok. Satsningen i Tibro drar igång i höst och kommer att ge en butiksyta på över 1500 kvadratmeter. – Det här gör att vi kan öka sortimentet och vi är både stolta och glada, hälsar Nicklas Lundh, VD på Olssons

En guide till världens hajar

Visste du att det i genomsnitt upptäcks tio nya hajarter varje år? Eller att 15 hajarter har rapporterats i svenska vatten och att en av dessa kan bli 400 år? Marinbiologen David Bernvis senaste bok Guide till världens hajar är fylld av spännande fakta om dessa missförstådda och fascinerande djur.

Jaktiahandlare bygger upplevelsecentrum utanför Jönköping

Jaktiahandlaren i Jönköping storsatsar. Christian Larsson bygger ny jätteanläggning, som blir ett upplevelsecentrum med stor butik och omfattande fiskeavdelning. – Det är norra Europas största satsning för jakt, hund, skytte och fiske. Det blir också en restaurang och totalt är ytan 7 000 kvadratmeter, berättar Christian Larsson. Den till ytan stora anläggningen kommer ha ett

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...