Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven[/caption] " /> Massivt motstånd mot Fortums ansökan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Massivt motstånd mot Fortums ansökan
Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven

Fortum vill bygga nytt kraftverk vid Untra i Dalälven. (Foto: Kuhlin/vattenkraft.info)

Älvräddarna:
Fortum möter massivt motstånd då de vill bygga ut vattenkraftverket i Untra, Dalälven. En stor och samtyckande skara myndigheter och miljöorganisationer anser att kraftverket i den skyddade sträckan i Dalälven inte ska ges tillstånd.
Efter en lång process som började redan 2008 har Fortums ansökan om ett nytt kraftverk i ett av Dalälvens skyddade områden hamnat i mark- och miljööverdomstolen. 22-24 april hölls huvudförhandling på Söderfors Herrgård där samtliga myndigheter och miljöorganisationer gav ett tydligt besked till både Fortum och överrätten: Utbyggnaden ska inte ges tillstånd!
– Motståndet mot Fortums planer om utbyggnad var massivt och det som framförallt framhölls var att Fortum inte har rätt att ens avleda så mycket vatten som de idag gör. Dessutom pekade alla på de oerhört stora naturvärden som finns i svämområdet Båtfors nedströms Untra kraftverk, som kommer att påverkas negativt av en utbyggnad. Ingen av motparterna hade något annat yrkande än avslag eller avvisning av Fortums ansökan, vilket jag anser vara nära på sensationellt, säger Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog under förhandlingen.

Bemötte felaktiga påståenden

Älvräddarna bemötte sökandes ombud Mats Larsson, tidigare på Vattenfall, när han uppgav orimliga kostnader för att åstadkomma en naturlig smoltproduktion i Dalälven; allt för att Fortum ska slippa bygga fiskvägar.
– Larssons kostnader per naturligt producerad smolt, som baserar sig på en rapport framtagen av Vattenfall AB visade sig kunna divideras med en faktor tio, säger Christer Borg. En rapport från vattenkraftsföretaget Vattenfall AB måste tas med största skepsis, eftersom de är en part som tjänar pengar på att inte bygga fiskvägar, menar Christer Borg.
Fortums ombud, Louis Vasseur från Alrutz advokatbyrå, slutpläderade utan att svara på en enda av motparternas frågeställningar. Istället ägnade han en kvart åt att ondgöra sig över den förändring han ansåg sig ha märkt de senaste åren vad gäller myndigheternas vilja att kompromissa, samt sände en del signaler som enbart kan tolkas som personliga påhopp av tjänstemän inom myndigheter.
– Ombudets uppförande var pinsamt och jag tror inte att denna fula taktik från förra århundradets mitt kommer att lyckas 2013, säger Christer Borg.
De organisationer och myndigheter som sagt sig negativa till Fortums ansökan är: Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen Uppsala, Kammarkollegiet samt Tierps kommun, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna.
Dom meddelas 5 juni.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta