Massivt motstånd mot Fortums ansökan

Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven

Fortum vill bygga nytt kraftverk vid Untra i Dalälven. (Foto: Kuhlin/vattenkraft.info)

Älvräddarna:
Fortum möter massivt motstånd då de vill bygga ut vattenkraftverket i Untra, Dalälven. En stor och samtyckande skara myndigheter och miljöorganisationer anser att kraftverket i den skyddade sträckan i Dalälven inte ska ges tillstånd.
Efter en lång process som började redan 2008 har Fortums ansökan om ett nytt kraftverk i ett av Dalälvens skyddade områden hamnat i mark- och miljööverdomstolen. 22-24 april hölls huvudförhandling på Söderfors Herrgård där samtliga myndigheter och miljöorganisationer gav ett tydligt besked till både Fortum och överrätten: Utbyggnaden ska inte ges tillstånd!
– Motståndet mot Fortums planer om utbyggnad var massivt och det som framförallt framhölls var att Fortum inte har rätt att ens avleda så mycket vatten som de idag gör. Dessutom pekade alla på de oerhört stora naturvärden som finns i svämområdet Båtfors nedströms Untra kraftverk, som kommer att påverkas negativt av en utbyggnad. Ingen av motparterna hade något annat yrkande än avslag eller avvisning av Fortums ansökan, vilket jag anser vara nära på sensationellt, säger Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog under förhandlingen.

Bemötte felaktiga påståenden
Älvräddarna bemötte sökandes ombud Mats Larsson, tidigare på Vattenfall, när han uppgav orimliga kostnader för att åstadkomma en naturlig smoltproduktion i Dalälven; allt för att Fortum ska slippa bygga fiskvägar.
– Larssons kostnader per naturligt producerad smolt, som baserar sig på en rapport framtagen av Vattenfall AB visade sig kunna divideras med en faktor tio, säger Christer Borg. En rapport från vattenkraftsföretaget Vattenfall AB måste tas med största skepsis, eftersom de är en part som tjänar pengar på att inte bygga fiskvägar, menar Christer Borg.
Fortums ombud, Louis Vasseur från Alrutz advokatbyrå, slutpläderade utan att svara på en enda av motparternas frågeställningar. Istället ägnade han en kvart åt att ondgöra sig över den förändring han ansåg sig ha märkt de senaste åren vad gäller myndigheternas vilja att kompromissa, samt sände en del signaler som enbart kan tolkas som personliga påhopp av tjänstemän inom myndigheter.
– Ombudets uppförande var pinsamt och jag tror inte att denna fula taktik från förra århundradets mitt kommer att lyckas 2013, säger Christer Borg.
De organisationer och myndigheter som sagt sig negativa till Fortums ansökan är: Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen Uppsala, Kammarkollegiet samt Tierps kommun, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna.
Dom meddelas 5 juni.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...