Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven[/caption] " /> Massivt motstånd mot Fortums ansökan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Massivt motstånd mot Fortums ansökan
Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven

Fortum vill bygga nytt kraftverk vid Untra i Dalälven. (Foto: Kuhlin/vattenkraft.info)

Älvräddarna:
Fortum möter massivt motstånd då de vill bygga ut vattenkraftverket i Untra, Dalälven. En stor och samtyckande skara myndigheter och miljöorganisationer anser att kraftverket i den skyddade sträckan i Dalälven inte ska ges tillstånd.
Efter en lång process som började redan 2008 har Fortums ansökan om ett nytt kraftverk i ett av Dalälvens skyddade områden hamnat i mark- och miljööverdomstolen. 22-24 april hölls huvudförhandling på Söderfors Herrgård där samtliga myndigheter och miljöorganisationer gav ett tydligt besked till både Fortum och överrätten: Utbyggnaden ska inte ges tillstånd!
– Motståndet mot Fortums planer om utbyggnad var massivt och det som framförallt framhölls var att Fortum inte har rätt att ens avleda så mycket vatten som de idag gör. Dessutom pekade alla på de oerhört stora naturvärden som finns i svämområdet Båtfors nedströms Untra kraftverk, som kommer att påverkas negativt av en utbyggnad. Ingen av motparterna hade något annat yrkande än avslag eller avvisning av Fortums ansökan, vilket jag anser vara nära på sensationellt, säger Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog under förhandlingen.

Bemötte felaktiga påståenden

Älvräddarna bemötte sökandes ombud Mats Larsson, tidigare på Vattenfall, när han uppgav orimliga kostnader för att åstadkomma en naturlig smoltproduktion i Dalälven; allt för att Fortum ska slippa bygga fiskvägar.
– Larssons kostnader per naturligt producerad smolt, som baserar sig på en rapport framtagen av Vattenfall AB visade sig kunna divideras med en faktor tio, säger Christer Borg. En rapport från vattenkraftsföretaget Vattenfall AB måste tas med största skepsis, eftersom de är en part som tjänar pengar på att inte bygga fiskvägar, menar Christer Borg.
Fortums ombud, Louis Vasseur från Alrutz advokatbyrå, slutpläderade utan att svara på en enda av motparternas frågeställningar. Istället ägnade han en kvart åt att ondgöra sig över den förändring han ansåg sig ha märkt de senaste åren vad gäller myndigheternas vilja att kompromissa, samt sände en del signaler som enbart kan tolkas som personliga påhopp av tjänstemän inom myndigheter.
– Ombudets uppförande var pinsamt och jag tror inte att denna fula taktik från förra århundradets mitt kommer att lyckas 2013, säger Christer Borg.
De organisationer och myndigheter som sagt sig negativa till Fortums ansökan är: Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen Uppsala, Kammarkollegiet samt Tierps kommun, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna.
Dom meddelas 5 juni.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta