Massivt upprop om yrkesfisket: ”Dra in tillstånden”

Experter slår larm om strömmingen snart är slut i Östersjön. Foto: Tobias Dahlin

Skalvet sprider sig efter avslöjandet om det svenska fiskfusket. Nu går tio tunga aktörer ut med en debattartikel i bland annat Expressen, där de kräver att de pelagiska rättigheterna ska dras in för fartygsägare som systematiskt felrapporterat sina fångster.

Förra veckan kom beskedet att EU:s fiskeministrar beslutat om ett fortsatt fiskestopp för östra Östersjötorsken. Men många vill gå längre än så för att återupprätta balansen i fiskbestånden, och bland dem som föreslår ett stopp för storskaligt foderfiske finns landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län. De backas nu upp av tio andra aktörer, som i en debattartikel riktar hård kritik mot den nuvarande yrkesfiskemodellen.

”Strömmingen går inte längre till längs kusten. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket, fritidsfisket och mathantverket under flera år slagit larm om. Samtidigt pågår ett storskaligt industriellt fiske ute till havs. Den fångsten mals till stor del ned för att bli foder åt lax i norska odlingar. Det kan inte vara något annat än ett systemfel”, skriver de.

Debattörerna anser att regeringen måste ta ett helhetsgrepp om en ekosystembaserad förvaltning av våra gemensamma fiskresurser, och att fiskresursen i första hand bör nyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, fritids- och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

”För att skydda strömmingen och ekosystemen bör Sverige flytta ut trålgränsen längre ut från kusten för det storskaliga industrifisket. En annan viktig åtgärd är att införa fredning i de djupa områden till havs där strömmingen övervintrar”, skriver de.

Här kan du läsa hela debattartikeln, som bland annat är undertecknad Sten Frohm, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, Bengt Larsson, Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening, och Carl-Åke Wallin, PO Kustfiskarna Bottenhavet.

Läs även om detta:

Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

Publicerad: 22 October 2019
Av: Anders Lundin