Mästare Mikkos råd: ”Militärisk precision”

Maxa din fisketur med hjälp av Mikko Seppänens tips. Foto: Privat

Oavsett om det gäller tävling eller rent nöje så lönar det sig att vara förberedd inför fisketuren. Håll koll på grejerna, med militärisk precision i betesboxar och övriga tillbehör. Det rådet kommer från Mikko Seppänen.

Tusentals sportfiskare kommer att delta i en gäddfisketävling denna säsong, och i långa loppet är det inte bara turen som avgör vilka som står överst på pallen. Detta är Mikko Seppänen ett exempel på, som har många tunga titlar i bagaget. Fiskejournalen har frågat honom hur man bäst förbereder sig inför en tävling.

Alla ska veta sin roll vid håvning och fotografering. Foto: Privat

Vad är det viktigaste förarbetet du kan göra?
1) Ordning och reda. Inga onödig beten med, man behöver inte 80 stycken beten under en dags fisketävling, utan du kommer förmodligen kunna göra ett utomordentligt jobb med cirka 5–8 beten när du väl vet typen av fiske. Sedan ett par olika färger av varje och dubbletter av de bästa om du kastar bort något. Så vi pratar kanske 20–30 beten, vilket är enkelt att ha översyn på.

2) Färdiga fräscha stingers, extra tafsar, checkade linor och så vidare, så du ska inte ödsla en sekund under tävlan på att knyta tackel exempelvis. Rutiner för placering av håv, tänger med mera så att alla i båten alltid vet exakt vart de olika verktygen finns. Även inarbetade rutiner för håvning, fotografering och så vidare, så allt sker blixtsnabbt på automatik bland deltagarna i teamet så man har ett grymt flow dagen igenom. Detta sparar inte enbart dyrbar tid utan ger även en positiv stämning i båten när allt funkar och flyter på. Det kan lätt skapas irritation i båten om varje gubbe lägger tången på olika ställen och så vidare när stressen under tävlan infinner sig. Kort och gott, 100 procent koll på all utrustning och alla i teamet har koll på sin roll vid ankring, håvning med mera.

God planering ger kortare tid mellan gäddorna och sparar värdefull tid. Foto: Privat

3) Ha en bra plan och kännedom om vattnet. Reka, studera kartor, väder, vilken snittlängd samt toppfisk man kan förvänta sig från vattnet så man vet vad man ska sikta på för totallängd, vilket kommer styra ditt fiske under dagen. Säg till exempel att du förväntar dig att i detta vatten är 420 centimeter ett grymt resultat, så när du når 390 centimeter så kan du dra ner tempot och fokusera på den sista fisken. 

4) Lämna inget åt slumpen, fiske är fiske och blir sällan som man förväntat sig. Så lås dig inte vid en plan och ha koll på enbart exempelvis det grunda fisket i vattnet. Har fisken backat ur eller inte vill så måste du ha en god bild i huvudet om gångbara djupa områden. Eller till exempel strömsatta områden som kan behövas i sommarhettan när fisken kippar av värme och syrebrist. Kort och gott ska du ha öppet sinne för hela vattnet och skapa dig en god bild om hela sjön och inte enbart låsa dig vid plan A och B, som kanske inte funkar för fem öre under dagen. Det här ger dig oändliga möjligheter att variera ditt fiske under tävlan istället för att enbart hoppa från till exempel grynna till grynna.

Framöver kommer även Mikko Seppänen att visa hemligheterna i sin beteslåda för Fiskejournalens läsare. Håll utkik!

Publicerad: 14 June 2020
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" 0.5-50 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" -100 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Digi Scale large 0-30 kg
Rek. 479 kr 349 kr
PENN Sargus SG II haspelrulle
Rek. 1179 kr Fr. 998 kr Du sparar: