[/caption] " /> Mega-multe fångad utanför Göteborg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Mega-multe fångad utanför Göteborg

Den varma sommaren gynnar multen. Denna granna multe från Hisingen är en av de största spöfångade i Sverige. Foto: Jan Olsson

Under sommaren har Anders Christiansson smugit omkring i Göteborgs hamnar och spanat efter multe. På Hisingen small det till ordentligt! Upp kom en vacker multe på 5,465 kilo.
Multen blir allt vanligare på Västkusten till följd av ökande havstemperaturer. Många sportfiskare har fått upp ögonen för denna svårflörtade och kämpande fisk som kan ta både på fluga och på spinn. Denna specifika multe tog på pop-up tacklat bröd.
Anders som varken hade våg eller kamera, ringde direkt till havfiskelegendaren och multe-entusiasten Jan Olsson, som kom som ett skott.
–       Det är en av de största multar som fångats på spö i Sverige, säger Jan Olsson.
Både Anders Christiansson och Jan Olsson har observerat stor multe-aktivitet i år, med hela stim som kryssar runt i hamnarna. Kanske multe-fiske kan vara ett intressant alternativ för de sportfiskare som jobbar i Göteborg i sommar och inte har tid att dra på långväga fiskesemestrar?
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta