Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Megaborre från Nissan

De flesta som svingar spöt över Nissan så här års är naturligtvis på jakt efter havsöring – men det finns annat i ån. Som till exempel abborrar i megaformat!
Ashkane Akabarie, som bor i Halmstad, berättar i anmälan till Recordfisken att han hade spinnfiskat i Nissan hela dagen utan någon nämnvärd framgång. Frampå eftermiddagen tänkte ha ge upp och gå hem – men bestämde sig för det där ”allra sista kastet”.
Då fick han ett tungt hugg på skeddraget och blev rejält överraskad när en riktig praktabborre syntes i vattnet. När den väl kom på land kunde den vägas till 2200 gram vid en längd av 51 centimeter.
Svenne Andersson

Ashkane Akabarie är glad över att han gjort ett extra kast – det gav honom den här praktabborren.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta