" /> Megalax från Grisslehamn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Famnarna fulla. Kim Karlsson och Josef Azami med en mäktig lax på över 23 kilo! Foto: Kim Karlsson
Megalax från Grisslehamn

Kim Karlsson har haft en fin trollingsäsong men berättade för Josef Azami att han saknade en riktig toppfisk. Det gör han inte längre. När de återkom från ett gemensamt trollingpass utanför Grisslehamn kunde de lyfta upp en väldig fisk på hela 130 centimeter och 23,3 kilo. Mycket talar för att de rent av lyckats fånga årets största svenskfångade lax.

Drömfångsten kom lika välkommet som oväntat. Trollingpasset hade inletts utan minsta pet och första hugget dröjde länge. Men när det väl kom – på en ytfiskad Ismo Magnum – var det värt all väntan.

”när den var 120 meter från båten hoppade den ovanför ytan. Även på det avståndet såg den riktigt stor ut”

– Fisken tog lina och när den var 120 meter från båten hoppade den ovanför ytan. Även på det avståndet såg den riktigt stor ut, berättar Kim.

Det var Josef som stod för drillningen och han lyckades få in fisken allt närmare båten. Men den höll sig på djupet och visade sig inte på nytt förrän det var dags för håvning.

”Håven var för liten så huvudet och spolen fick inte plats”

– Vi såg ryggen och då insåg jag att det här var en riktig storlax. Håven var för liten så huvudet och spolen fick inte plats. Men landningen gick bra och vi kunde gemensamt lyfta den ombord, berättar Kim.

En relativ kraftig sydvästvind gjorde att mätning och vägning fick vänta tills båten nått lugnare vatten.

”Vi använde Sportfiskarnas mätdekal som stannar på 120 centimeter. Huvudet på vår fisk stack ut tio centimeter”

– Vi använde Sportfiskarnas mätdekal som stannar på 120 centimeter. Huvudet på vår fisk stack ut tio centimeter, berättar Kim.

Det bekräftade också vågen och en ny mätning i hamnen. 23,3 kilo och 130 centimeter är inte bara ett imponerande båtrekord och personbästa – det är sannolikt också den största lax som spöfångats i svenskt vatten under 2018.

Foto: Kim Karlsson

Stort grattis Kim och Josef!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta