Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Megaspätta från land

Reinhard Seggewiss är en erfaren norsk kustmetare – men spärrade ändå upp ögonen när han fick se vad som huggit på makrillbiten. En spätta som överträffar det norska rekordet.
Reinhard brukar kustmeta i hemtrakterna, kring Bygstad i Dalsfjorden, norr om Bergen. Han har fått många fina fiskar, men aldrig en rödspätta som varit i närheten av den här.
Den jättelika rödspättan överträffar med sina 5,2 kilo det norska rekordet från 1990. Det lyder på 5,175 kilo. Noteras kan också att rödspättan var 69 centimeter lång.

För det mesta brukar de norska storfiskarna överträffa vad vid har i Sverige med hästlängder – men när det gäller rödspätta har vi faktiskt ett högst presentabelt rekord. 1995 fick Anders Nilsson från Klippan en spätta på 4,906 kilo när han var ute med en turbåt i Öresund.
Reinhard har anmält jättespättan till Recordfisken där den är en het kandidat att bli Månadens fisk och vinna en specialgraverad Ambassadeur Pro Rocket.
Svenne Andersson

Här finns det verkligen anledning att börja tala om "dasslock". Reinhard Seggewiss visar upp den enorma rödspättan.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta