[/caption] " /> Megaspättor från norr | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Megaspättor från norr
Den specialgraverade Månadens fisk-rullen fungerar bra, till exempel för stor rödspätta.

Den specialgraverade Månadens fisk-rullen fungerar bra, till exempel för stor rödspätta.

3,96 kilo vägde den tyngsta spättan i den kvintett som Marcus Åhlund anmält till Recordfisken.

3,96 kilo vägde den tyngsta spättan i den kvintett som Marcus Åhlund anmält till Recordfisken.

Visst kan man få fina spättor i svenska vatten – men chanserna ökar dramatisk om man drar till Norge. Bevisas av den makalösa kvintett av spättor som storfiskaren Marcus Åhlund anmält.
Marcus bor i Grebbestad i Bohuslän men jobbar som fiskeguide uppe i Troms i Nordnorge. I våras drog han en svit jättetorskar, varav bjässen på 37,1 kilo blev Månadens fisk och renderade Marcus en specialgraverade Ambassadeur.
”Nya rullen fungerar bra”, skriver Marcus när han anmäler en av sina jättespättor under september till Recordfisken. Hittills har det blivit inte mindre än fem stycken över 2,5 kilo (storfiskgräns i Norge), med en topp på 3,96 kilo. Men målsättningen är högre satt än så; Marcus siktar på den magiska femkilosgränsen, vilket troligen är högst realistisk uppe vid Kvalöya.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta