Att Kiruna kommun redan har ett fiske i världsklass kan knappast någon säga emot. Nu har Danne Mella fått uppdraget att lyfta det till nästa nivå – genom sitt uppdrag som samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland. Dessutom kan en helt ny fiskeguideutbildning vara i startgroparna. " /> Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Harr och gädda kan ge guld till Kiruna kommun, tror Danne Mella. Foto: Privat
Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna

Att Kiruna kommun redan har ett fiske i världsklass kan knappast någon säga emot. Nu har Danne Mella fått uppdraget att lyfta det till nästa nivå – genom sitt uppdrag som samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland. Dessutom kan en helt ny fiskeguideutbildning vara i startgroparna.

Det är Fiskejournalens trogne medarbetare Gunnar Westrin som vill sprida budskapet om den pågående fiskesatsningen i Kiruna. Han har skrivit om Danne Mella i en krönika i Norra Socialdemokraten, där han konstaterar att Fishing Kiruna Lapland välkomnas med öppna armar.

– Jag har under många år eftersökt en fiskerikonsulent för Kiruna kommun. Därför känns också projektet med Fishing Kiruna Lapland som den verkliga injektionen, säger Gunnar Westrin.

Guide- och destinationsföretaget Fishing Kiruna Lapland kommer främst att locka med sportfiske efter harr och gädda. Förhoppningen är att projektet ska generera nya arbetstillfällen i hela kommunen, som uthyrning av stugor, hotellrum, guidejobb och en ökad kommers inom hela samhällsfunktionen.

Danne Mella går så långt att han beskriver Kiruna kommun som Nordens kolafiske, det vill säga lika attraktivt för en sportfiskare som fisket på ryska Kolahalvön.

–Tyvärr har även vi inom Fishing Kiruna Lapland drabbats hårt av Corona pandemin. Eftersom strukturen med företaget fortfarande är i uppbyggnad kommer vi under året att ladda hårt för kommande år. Om allt går som planerats kommer vi bland annat att starta upp en fiskeguideutbildning på folkhögskolan i Kiruna till hösten 2021, säger Danne i en intervju med Gunnar Westrin.

Ni som vill följa händelseutvecklingen kring fiskesatsningen kan göra det på Facebook och instagram ”fishingkirunalapland”.

Läs om fler fiskesatsningar i norr:

Tusentals Ammarnäsöringar ska berika Låktabäcken

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta