[/caption] " /> Mer lax på agendan i Överkalix | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mer lax på agendan i Överkalix

Viktig att få politiker att förstå laxfisketurismens potential, menar Sportfiskarna. (Foto: Sportfiskarna)

Sportfiskarna, Östersjölaxälvar i Samverkan och SeFF (Sveriges Fisketurismföretagare) träffade riksdagspolitiker Karin Åström (S) och Överkalix kommunalråd Birgitta Persson för att informera om möjligheterna för regional utveckling som sportfiske efter lax erbjuder.
Både Karin Åström och Birgitta Persson har Överkalix som hemkommun och tog sig därför tid att höra om möjligheter till utveckling inom deras hemort från en samlad representation från Sportfiskarna, fiskevattenägare och fisketurismföretagare.
Överkalix kommun ligger otroligt gynnsamt till laxfiskemässigt, med både Kalix älv och dess biflöden Ängesån inom kommungränsen och bara en kort bilfärd till klassiska fiskeplatser som Jockfall och Ängesåns Siskostforsen.

– Trots bra förutsättningarna i regionen har utvecklingen inom laxfisketurismen gått långsamt de senaste åren och därför är det viktigt att tydliggöra laxbeståndens status och problemen för våra vildlaxbestånd, berättar Sportfiskarnas Glenn Douglas.
Utan fortsatta starka laxuppgångar som under 2012 går det inte att utveckla sportfisketurism, det var det gemensamma budskapet från delegationen.
– Diskussionen var öppen och hjärtligt, det är oerhört viktig att få politiker att förstå laxfisketurismens potential och de hinder som finns för utvecklingen, avslutar Glenn Douglas.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta