[/caption] " /> Mer röding i Fiskejournalen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Mer röding i Fiskejournalen
Fantastiska bilder av stora röding finns i nya numret av Fiskejournalen. (Foto: Martin Falklind)

Fantastiska bilder av stora röding finns i nya numret av Fiskejournalen. (Foto: Martin Falklind)

I nya numret av Fiskejournalen kan du se unika bilder på röding i drömformat. Fiskejournalens egen mästerfotograf, Martin Falklind, visar upp bilder som kan få vilken flugfiskare som helst att börja skälva.
De fantastiska bilderna är tagna i Abborrträsk utanför Ajeplog. Vi får bland annat se den tusendel av en sekund då en stor röding sluter sina käftar kring flugan. Vattnet är overkligt klart och fiskens teckning syns ner till minsta prick. Finns det något som den ultimata fiskbilden borde det vara någon av dessa.
Anders Nicander


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta