[/caption] " /> Mer torsk i Nordsjön och Skagerrak | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Mer torsk i Nordsjön och Skagerrak

I Kattegatt består de historiskt låga nivåerna för torsken. (Foto: HaV)

Torsken i Nordsjön och Skagerrak fortsätter att öka. Det framgår av internationella havsforskningsrådets (ICES) senaste rådgivning, som släpptes i dag. Flera andra fiskarter i dessa vatten visar också en uppåtgående trend med historiskt höga nivåer för rödspotta och kummel.
– Generellt ser det bättre ut för fisken i Nordsjön och Skagerrak. Det visar att både havsmiljön och fisket gynnas när vi hanterar fiskbestånden på ett hållbart och långsiktigt sätt, säger Joakim Hjelm, enhetschef vid Havs- och vattenmyndigheten.
Internationella havsforskningsrådets, ICES, rådgivande organ rapporterar i dag att torskbestånden långsamt växer sig starkare i Skagerrak och Nordsjön.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltar i ICES på Havs- och vattenmyndighetens uppdrag. Forskaren Max Cardinale är svensk representant i ICES rådgivande kommitté.
– Precis som förra året går siffrorna för antalet lekmogna torskar långsamt uppåt, men beståndet är ännu inte inom biologiskt säkra gränser. Även havskräfta, rödspotta, kolja, sej och äkta tunga fiskas på hållbar nivå, säger Max Cardinale.

Samtidigt fiskas det enligt havsforskarna för mycket torsk i dessa vatten för att man ska nå upp till det långsiktigt fastlagda målet för hur många fiskar som dör. Rådet till beslutsfattarna är därför att minska torskkvoten något nästa år.
I Kattegatt består de historiskt låga nivåerna för torsken. En utvärdering som nyligen tagits fram visade dock att områdena som är stängda för fiske haft goda effekter för det mycket svaga torskbeståndet. Även rödtunga uppvisar en negativ beståndsutveckling under de senaste åren.
Läs ICES senaste råd för Nordsjön per art och område (på engelska).
Här hittar du tidigare notiser om fiskbestånd i haven.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta