Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Mer torsk i Skagerrak

Internationella havsforskningsrådet (ICES) rapporterar att torskbeståndet i Skagerrak och Nordsjön visar, vad man kallar, vissa positiva tecken. För Kattegattorsken der det alltjämt mörkt ut.
ICES har hitta något fler lekande torskar än tidigare i Skagerrak och Nordsjön. Man anser ändå att fångstkvoterna måste skäras ner för att säkra beståndens framtid. I Kattegatt, där torskbeståndet är allra sämst, vill man stoppa fisket helt.  Det har man velat under flera års tid men fega politiker i de länder, däribland Sverige, som fiskar i Kattegatt har inte vågat. Det tycks också som om bestånden av sej, kolja och plattfisk blivit stabilare i Nordsjön vilket på sikt skulle kunna innebär en återhämtning i mer kustnära vatten om man inför nödvändiga åtgärder som till exempel stopp för allt fiske med mängfångande redskap innaför trålgränsen.

Något ljusare i Skagerrak men allt jämt nattsvart i Kattegatt. Så är statusen för torsken i våra västra hav.

Något ljusare i Skagerrak men allt jämt nattsvart i Kattegatt. Så är statusen för torsken i våra västra hav. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta