Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Färnan är relativt aktiv även på vintern. Christian Ottosson vet hur de ska tas. Foto: Privat
Mete i december: Fånga den vintervakna färnan

Lägg inte meteprylarna på hyllan bara för att det är vinter. Det går fortfarande bra att meta flera arter under den kallare årstiden. Christian Ottosson på Swedish Anglers tipsar Fiskejournalens läsare om vägen till kyliga fångster.

Bottenmete efter färna.
Färnan är en art som går att fiska efter året runt med bra resultat. Självklart minskar deras aktivitet men de är ändå mer aktiva under vintern än arter som mört, sarv och sutare.
Ett enkelt paternostertackel med ett päronsänke och en enkelkrok i storlek 4–6 är en bra grund. Sänkets vikt styrs av strömmen, men runt 20 gram brukar fungera bra.

Ett feederspö behövs och en så känslig topp som möjligt för att se de minsta peten på krokbetet, färnan kan vara väldigt petig under vintern. Jag använder oftast skorpan på franskbröd eller en räkbit som krokbete.
Börja leta efter färnorna i djupare partier av ån, i ytterkanten av större bakvatten eller i närheten av buskar, stenar och nedfallna träd i lugnare vatten där de kan få skydd. Ofta samlar färnorna ihop sig under vintern, så får du en från en djuphåla ska du fortsätta fiska där. För med stor sannolikhet kan du få fler därifrån! Ha lite tålamod också, fiska varje plats i 45–60 minuter med några omkast innan du går vidare.

Tack för tipset Christian Ottosson. Ni som vill djupa dykare i metet kan spana in Swedish Anglers hemsida.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta