" /> Mete i december: Så får du laken att hugga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Lake – en färgstark vinterfisk som lyser upp. Foto: Privat
Mete i december: Så får du laken att hugga

Lägg inte meteprylarna på hyllan bara för att det är vinter. Det går fortfarande bra att meta flera arter under den kallare årstiden. Christian Ottosson på Swedish Anglers tipsar Fiskejournalens läsare om vägen till kyliga fångster.

Den här gången handlar det om bottenmete efter lake.
Laken gillar kallt vatten, och det är nu under vintern som den börjar gå in på grundare vatten för att leka. Det vanligaste sättet att fiska lake är nog att pimpla efter dem. Men saknas isen går det bra att bottenmeta efter dem från land och det är ett spännande fiske i mörkret. Använd ett glidande tackel med en enkelkrok eller cirkelkrok i storlek runt 2/0.

Fluorocarbon i dimension omkring 0.45 är bra tafsmaterial, vikten på sänket styrs av strömmen du fiskar i men inte under 40 gram. Se bara till att inte vänta med att kroka för laken sväljer sitt byte snabbt.
Antingen använder man nappalarm eller en ålbjällra på spötoppen som nappindikator. Men håll koll på spötoppen, fäst en lysstav längst ut på toppen för oftast ser man när laken är på då toppen börjar vibrera och böja sig lite. Död betesfisk går utmärkt att fiska med, en halv mört, nors eller annan mindre fisk är bra beten.

Christian Ottosson återkommer med fler kyliga tips inom kort.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta