Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Metergädda i tufft väder

100-klubbaren blev plåster på såren för Fredrik.

100-klubbaren blev plåster på såren för Fredrik.

Det var riktigt grinigt väder, så Fredrik hade börjat dra sig hemåt när han fick fäll på ett spö. Det visade sig vara nytt pb och en gädda som räckte till medlemskap i 100-klubben.
Fredrik Nilsson bor i Laholm och drog i förra veckan ut på lite isfiske på Ebbarpssjön. Men redan vid lunchtid började Fredrik känna sig färdig för dagen. Det var omväxlande snö, regn och dessutom en frisk sydost som gjorde det tämligen obehagligt att vistas ute på isen.
”Jag hade så smått börjat flytta mig närmare hemåt och tänkte precis flytta på ett spö, när det efterlängtade hugget kom”, skriver Fredrik i anmälan till 100-klubben.
Efter lite kamp kom det upp en tämligen slank gädda som mättes till 102 centimeter innan hon fick simma tillbaka.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta